Η αντιπολίτευση στη Νότια Κορέα έχει κλιμακώσει την πολιτική αντιπαράθεση, κινώντας διαδικασία παραπομπής κατά του Προέδρου Yoon Suk-yeol, κατηγορώντας τον για εσχάτη προδοσία μετά την αμφιλεγόμενη επιβολή στρατιωτικού νόμου. Η κίνηση αυτή ήρθε εν μέσω ευρείας πολιτικής έντασης, με την Εθνοσυνέλευση να ανατρέπει την απόφαση του Προέδρου για στρατιωτική κινητοποίηση.

Ο Yoon προχώρησε σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αντικαθιστώντας τον Υπουργό Άμυνας Kim Yong-hyun, ο οποίος παραδέχθηκε την ευθύνη για τη στρατιωτική δράση και υπέβαλε την παραίτησή του. Ο νέος Υπουργός Άμυνας, Choi Byung-yuk, πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα μετά από μια συμβολική κοινοβουλευτική ακρόαση, με τη θέση να καλύπτεται προσωρινά από τον υφυπουργό Άμυνας.

Η αντιπολίτευση, που ελέγχει 192 από τις 300 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, απαιτεί τη στήριξη 18 κυβερνητικών βουλευτών για να προχωρήσει η παραπομπή. Αν και ορισμένοι στο κυβερνών κόμμα χαρακτήρισαν αντισυνταγματική την ενέργεια του Yoon, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την απομάκρυνσή του.

Ο στρατιωτικός νόμος που κηρύχθηκε από τον Πρόεδρο, με πρόσχημα την πολιτική αστάθεια, αντιμετωπίστηκε με ισχυρές αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο σε αγρυπνία κατά του Yoon, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της παραπομπής υψηλόβαθμων αξιωματούχων για παραλείψεις σε υποθέσεις διαφθοράς.

Οι διεθνείς αντιδράσεις ήταν μετριασμένες. Η Κίνα δήλωσε πως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα, ενώ η Ιαπωνία εκφράζει ανησυχία για την πολιτική σταθερότητα στη Σεούλ. Οι εξελίξεις εγείρουν ερωτήματα για τη διατήρηση της δημοκρατικής τάξης στη Νότια Κορέα, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες, διαβεβαιώνοντας πως η άρση του στρατιωτικού νόμου έγινε σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Εάν η παραπομπή του Yoon προχωρήσει, θα τεθεί προσωρινά εκτός καθηκόντων, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει τη νομιμότητα των ενεργειών του. Οι κατηγορίες για «αυτοπραξικόπημα» περιπλέκονται από τη συνεχιζόμενη εμπόλεμη κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς ο πόλεμος της Κορέας δεν έχει επίσημα τερματιστεί.

Η σοβαρότητα των κατηγοριών, που περιλαμβάνουν ποινή θανάτου για εσχάτη προδοσία, αντικατοπτρίζει τη βαθιά πολιτική και θεσμική κρίση στη χώρα. Αν και η θανατική ποινή παραμένει νομικά ισχύουσα, δεν έχει εφαρμοστεί από το 1997, γεγονός που προσθέτει μια ιστορική διάσταση στο πολιτικό δράμα που εκτυλίσσεται στη Νότια Κορέα.