Σε μια έντονα φορτισμένη συνάντηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), οι διπλωματικές αντιπαραθέσεις κυριάρχησαν, με αφορμή την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, αντάλλαξαν αιχμές, αποκαλύπτοντας το βαθύ χάσμα στις απόψεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα, επισκιάστηκε από τις κατηγορίες του Ουκρανού Υπουργού Εξωτερικών, Andrii Sybiha, ο οποίος χαρακτήρισε τον Λαβρόφ “εγκληματία πολέμου” και ζήτησε την απομάκρυνση της Ρωσίας από τον ΟΑΣΕ. Υποστήριξε ότι η συμμετοχή της Ρωσίας αποτελεί “απειλή για τη συνεργασία στην Ευρώπη”. Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του Πολωνού Υπουργού Εξωτερικών, Radoslaw Sikorski, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ρωσία επιδιώκει την ανασύσταση της αυτοκρατορίας της, προσθέτοντας ότι “η Δύση δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο”.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αρκετοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των Sybiha και Sikorski, αποχώρησαν από την αίθουσα πριν από την ομιλία του Λαβρόφ. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Δύση ότι αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως “κοινό εχθρό”, ενώ προειδοποίησε ότι οι εντάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε “κλιμάκωση τύπου Ψυχρού Πολέμου”.

Ο Μπλίνκεν, από την πλευρά του, επέκρινε την ομιλία του Λαβρόφ, κάνοντας λόγο για “τσουνάμι παραπληροφόρησης” και υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία παραβιάζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέξει το μέλλον της.

Η συνάντηση του ΟΑΣΕ ανέδειξε την αδυναμία του οργανισμού να λειτουργήσει αποτελεσματικά υπό το βάρος της ρωσικής χρήσης βέτο, γεγονός που έχει παρεμποδίσει κρίσιμες αποφάσεις από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο ΟΑΣΕ, που ιδρύθηκε ως πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ Ανατολής και Δύσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αντιμετωπίζει τώρα σοβαρές προκλήσεις για τον ρόλο και την αποστολή του σε ένα γεωπολιτικά τεταμένο περιβάλλον.

Η συμμετοχή του Λαβρόφ στη σύνοδο, παρά τις κυρώσεις της ΕΕ, τόνισε την πολυπλοκότητα των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, ενώ η παρουσία βορειοκορεατικών δυνάμεων στη Ρωσία και η συνεχιζόμενη στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση. Με τη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ να πλησιάζει, υπάρχουν φόβοι ότι η νέα πολιτική των ΗΠΑ μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες και να οδηγήσει σε νέες αβεβαιότητες για το μέλλον της Ουκρανίας και της Ευρώπης συνολικά.