Η Νότια Κορέα βρίσκεται σε δίνη πολιτικού χάους μετά την αποτυχία της πρότασης μομφής κατά του προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ στην Εθνοσυνέλευση. Η πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης δεν εξασφάλισε τις απαραίτητες ψήφους, καθώς μέλη του κυβερνώντος Κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας (PPP) μποϊκόταραν τη διαδικασία.
Το σκηνικό της κρίσης είχε ήδη διαμορφωθεί νωρίτερα την εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος Γιουν επέβαλε βραχύβιο στρατιωτικό νόμο, προκαλώντας πανεθνικές διαδηλώσεις και διεθνή ανησυχία. Ο στρατιωτικός νόμος, που διήρκεσε μόλις έξι ώρες, στόχευε, σύμφωνα με τον ίδιο, στην «εξάλειψη αντικρατικών δυνάμεων» και περιλάμβανε κατηγορίες κατά της αντιπολίτευσης ότι ευθυγραμμίζεται με τη Βόρεια Κορέα.
Η αποτυχία της παραπομπής, που απαιτούσε πλειοψηφία δύο τρίτων στην 300μελή Εθνοσυνέλευση, υπογραμμίζει τη βαθιά πολιτική πόλωση. Με 192 έδρες, η αντιπολίτευση πλησίασε αλλά δεν πέτυχε την κρίσιμη πλειοψηφία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας πρότασης την επόμενη εβδομάδα.
Η απόφαση του Γιουν να επιβάλει στρατιωτικό νόμο επικρίθηκε ευρέως, ακόμη και από μέλη του κόμματός του, με αρκετούς να τον χαρακτηρίζουν «μεγάλο κίνδυνο» για τη χώρα. Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, χαρακτήρισε τη διαταγή του «αντισυνταγματική και πραξικοπηματική».
Ο ίδιος ο Γιουν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα πριν την ψηφοφορία, υποκλίθηκε στο έθνος, ζητώντας συγγνώμη για την κατάσταση και δηλώνοντας πρόθυμος να αναλάβει τις νομικές συνέπειες των πράξεών του. Παράλληλα, ανέστειλε οποιαδήποτε σκέψη για περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες και κάλεσε το κόμμα του να λάβει μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης.
Εάν τελικά παραπεμφθεί, οι εξουσίες του Γιουν θα ανασταλούν έως ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει την τύχη του. Σε περίπτωση απομάκρυνσης, η Νότια Κορέα θα οδηγηθεί σε προεδρικές εκλογές εντός 60 ημερών, γεγονός που θα μπορούσε να επιτείνει την ήδη εύθραυστη πολιτική κατάσταση.
Η τρέχουσα πολιτική αναταραχή όχι μόνο αυξάνει τη δημόσια δυσαρέσκεια αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα στη χώρα, με μακροχρόνιες επιπτώσεις για το πολιτικό μέλλον της Νότιας Κορέας.