Η ΕΕ καλείται να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας μέσω παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων και τη στρατηγική της στη Συρία, καθώς τα γεγονότα εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, τονίζει την ανάγκη χρήσης ρωσικών κρατικών κεφαλαίων για την υποστήριξη της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας πως αυτά αποτελούν εργαλείο πίεσης προς τη Ρωσία. Παράλληλα, αναδύονται νέες διπλωματικές προσεγγίσεις για τη Συρία, όπου οι πολιτικές εξελίξεις φέρνουν την Ευρώπη αντιμέτωπη με σημαντικές αποφάσεις.

Η Κάλλας προτείνει την αξιοποίηση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, συνολικής αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί. Ενώ η ΕΕ έχει ξεκινήσει τη χρήση των κερδών από τα περιουσιακά στοιχεία, δεν έχει δεσμεύσει το σύνολο του ποσού, λόγω νομικών αμφιβολιών. Η Κάλλας επιμένει πως αυτό είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και των ΗΠΑ, καθώς η στήριξη της Ουκρανίας αποτελεί επένδυση για την ασφάλεια της περιοχής και του κόσμου.

Η υποστήριξη προς την Ουκρανία, σύμφωνα με την Κάλλας, δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση αλλά και στρατηγική ανάγκη για την αποτροπή μεγαλύτερων πολέμων. Υπάρχει, ωστόσο, αυξημένη ανησυχία για τη μελλοντική στάση των ΗΠΑ, ειδικά αν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη χρηματοδότηση προς το Κίεβο.

Στη διπλωματική σκηνή, η Κάλλας εκφράζει επιφυλάξεις για τις απευθείας συνομιλίες ηγετών της ΕΕ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επισημαίνοντας πως αυτές ενδέχεται να υπονομεύουν την ενότητα και να ενισχύουν τις φιλοδοξίες της Μόσχας. Η ΕΕ καλείται να διατηρήσει τη συνοχή της, προχωρώντας σε αποφάσεις που ενισχύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.