Το Υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε σήμερα το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας (ΕΣΣΕ) 2025 μέσω του ιστότοπου Agora, ολοκληρώνοντας το νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Το ΕΣΣΕ αποτελεί καρπό διαβούλευσης μεταξύ δημόσιου τομέα και παραγωγικών φορέων, περιλαμβάνοντας 649 δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ελληνικής εξωστρεφούς οικονομίας σε πολυμερές, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διμερές επίπεδο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, προωθώντας συνεργασίες βασισμένες στον ρεαλισμό και την αυτοπεποίθηση. Αναφέρθηκε στις κυβερνητικές επιλογές που οδήγησαν στη γεωστρατηγική, γεωπολιτική και οικονομική αναβάθμιση της χώρας, καθιστώντας την πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Παράλληλα, επισήμανε τη συμβολή φορέων όπως τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, το Enterprise Greece και το Export Credit Greece στη στήριξη της εξωστρέφειας και της επιχειρηματικότητας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης υπογράμμισε τη μετατροπή της Ελλάδας σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και αξιόπιστο επιχειρηματικό συνεργάτη. Ανέδειξε την ανθεκτικότητα των ελληνικών εξαγωγών και σημείωσε ότι στόχος είναι η άνοδος των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027. Επισήμανε ότι το ΕΣΣΕ αποτυπώνει στρατηγική στόχευση σε ειδικές αγορές, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης διμερών και πολυμερών σχέσεων για την ανάπτυξη εμπορικών δικτύων και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Δημήτρης Σκάλκος υπογράμμισε ότι οι ανοιχτές οικονομίες, όπως αυτή της Ελλάδας, διακρίνονται για την ανθεκτικότητα και τη δυνατότητα ευημερίας που προσφέρουν στους πολίτες. Με τις εξαγωγές να αυξάνονται ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων να καταγράφει θετικά αποτελέσματα, η Ελλάδα βαδίζει σταθερά προς την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Το ΕΣΣΕ 2025, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας ισχυρής, εξωστρεφούς οικονομίας, αναδεικνύεται ως κρίσιμο εργαλείο σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον διεθνών προκλήσεων, γεωπολιτικών εντάσεων και διαταραχών των εφοδιαστικών αλυσίδων.