Μετά την πτώση της Δαμασκού στις 8 Δεκεμβρίου και την αναχώρηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ για τη Ρωσία, η Συρία εισέρχεται σε μια νέα εποχή, με την αντιπολίτευση να αναλαμβάνει την αποκατάσταση της χώρας. Σε αυτή τη διαδικασία, η Τουρκία διατηρεί τον ρόλο του βασικού συμμάχου της συριακής αντιπολίτευσης, συνεχίζοντας την υποστήριξή της όπως και κατά τη διάρκεια του 13ετούς εμφυλίου πολέμου.

Η Συρία, που ήδη δέχεται υψηλού επιπέδου πολιτικές επισκέψεις από την Τουρκία, ανακτά τη θέση της στη διεθνή κοινότητα, με την Τουρκία να παρέχει σημαντική βοήθεια για την αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας.

Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Abdulkadir Uraloğlu, αποκάλυψε σχέδια συνεργασίας με τη Συρία, τονίζοντας ότι θα συναφθεί συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο Uraloğlu ανέφερε επίσης ένα σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει την αναβάθμιση των μεταφορικών και επικοινωνιακών υποδομών της Συρίας, με στόχο την ενεργοποίηση των αεροδρομίων και την αποκατάσταση των σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων.

Αναφορικά με τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας, ο δημοσιογράφος Fatih Atik επισήμανε πως μια τέτοια συμφωνία μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη Λιβύη, η Τουρκία φαίνεται να προχωρά σε παρόμοιες συμφωνίες, ενδεχομένως και με την Αίγυπτο, εδραιώνοντας τη θέση της στην περιοχή.

Η προοπτική αυτών των συμφωνιών προκαλεί ανησυχία στην Ελλάδα, καθώς ενδέχεται να ενισχύσουν τον ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στις γεωπολιτικές ισορροπίες.