Σε μια έντονη ομιλία προς τους νομοθέτες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου καταδίκασε τους επικριτές του πολέμου, χαρακτηρίζοντάς τους ως απατεώνες και απολογητές των τρομοκρατών. Ο Νετανιάχου απεικόνισε τη σύγκρουση ως μια αναμέτρηση με το Ιράν που πρέπει να κερδηθεί πάση θυσία για την προστασία τόσο του Ισραήλ όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών. «Όταν πολεμάμε το Ιράν, πολεμάμε τον πιο ριζοσπαστικό και φονικό εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η συμμαχία με τις ΗΠΑ προστατεύει και τις δύο χώρες.

Ο Νετανιάχου δεν έκανε αναφορά στις εντάσεις που έχουν προκληθεί λόγω της χρήσης αμερικανικών όπλων από το Ισραήλ σε επιθέσεις στη Γάζα, οι οποίες σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας έχουν οδηγήσει σε 39.000 θανάτους. Η ομιλία του, πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς μομφής και διαφωνίας τόσο στο Ισραήλ όσο και στις ΗΠΑ, με στόχο να ανακτήσει την πολιτική του δύναμη. Η δικομματική πρόσκληση για την υποδοχή του ήταν αξιοσημείωτη, αλλά υπήρχαν ενδείξεις της διάβρωσης της μακροχρόνιας δικομματικής συναίνεσης για την υποστήριξη του Ισραήλ.

Κατά την ομιλία του, πολλοί Δημοκρατικοί νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων γερουσιαστών και της πρώην ομιλήτριας της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, δεν παρευρέθηκαν. Η Πελόσι αργότερα χαρακτήρισε την ομιλία ως “τη χειρότερη παρουσίαση οποιουδήποτε ξένου αξιωματούχου στο Κογκρέσο”, υποστηρίζοντας ότι ο Νετανιάχου πρέπει να εργαστεί για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα απελευθέρωνε τους υπόλοιπους ομήρους της Χαμάς.

Επιπλέον, η Ρασίντα Τλάιμπ, η πρώτη Παλαιστίνια Αμερικανίδα μέλος του Κογκρέσου, κρατούσε πινακίδα που έγραφε «εγκληματίας πολέμου» και «ένοχος γενοκτονίας» κατά την ομιλία του Νετανιάχου. Έξω από το Καπιτώλιο, περισσότεροι από 5.000 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, ενώ ο Νετανιάχου αποκάλεσε όσους διαμαρτύρονται στις πανεπιστημιουπόλεις «χρήσιμους ηλίθιους της Τεχεράνης».

Η ομιλία του προκάλεσε μεγάλο χειροκρότημα από τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ οι Δημοκρατικοί παρέμειναν κυρίως σιωπηλοί. Η ομιλία φάνηκε να απευθύνεται κυρίως σε ισραηλινό ακροατήριο, με στόχο να δείξει ότι η ηγεσία του Νετανιάχου είναι κρίσιμη για την ασφάλεια του Ισραήλ. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στις πληροφορίες που είχε η χώρα του πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ούτε στην αργή ανταπόκριση των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων.