Η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο και συνεχίστηκε και το τελευταίο δίμηνο του χρόνου διαμόρφωσε τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου στο 7,2% από 8,5% που ήταν τον Νοέμβριο.
Ο πληθωρισμός απομακρύνεται από τα διψήφια επίπεδα, καθώς ο στόχος που έχει εγγραφεί στο προϋπολογισμό είναι 9,8%. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα έκλεινε το 2022 με 10%.
Η σταθερή υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου για τον Δεκέμβριο που συμπαρέσυρε και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και η αποκλιμάκωση του πετρελαίου είχαν ως αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση κατά 1,3% από το Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, για τον Δεκέμβριο καταγράφεται μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος (για δεύτερο συνεχόμενο μήνα) κατά 8,8%, οριακή αύξηση κατά 1,4% στο πετρέλαιο, αλλά αύξηση 50% στην τιμή του φυσικού αερίου και 24,7% στα στερεά καύσιμα. Στα παράγωγα πετρελαίου, τα καύσιμα και τα λιπαντικά καταγράφεται αύξηση 8,8%.
Ωστόσο η εικόνα είναι τελείως διαφορετική σε βασικά είδη διατροφής με βασικά τρόφιμα να καταγράφουν αυξήσεις τιμών πολλαπλάσιες τόσο του μηνιαίου, όσο και του ετήσιου πληθωρισμού.
Στα γαλακτοκομικά και τα αυγά καταγράφεται αύξηση τιμών κατά 25,6%, στα έλαια και λίπη 21,7% και στο ψωμί και τα δημητριακά 18,7%. Τα κρέατα καταγράφουν αύξηση τιμών 17,8%, η κατηγορία λοιπά τρόφιμα 14%, τα λαχανικά 13,1% και οι τιμές σε καφέ, κακάο και τσάι 13,2%, ενώ και τα εμφιαλωμένα νερά και οι χυμοί έχουν επίσης αύξηση κατά 10,4%. Η ζάχαρη οι σοκολάτες τα γλυκά και τα παγωτά καταγράφουν αύξηση τιμών κατά 8,7%, τα φρούτα 2,7% και τα ψάρια 2,4%.