Η κλιμακούμενη διαφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε σαφώς την αμερικανική πρόταση που, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, περιλαμβάνει ντε φάκτο αναγνώριση των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία, ακόμα και της Κριμαίας, ως βάση μιας συμφωνίας ειρήνης.

Το μονοσέλιδο έγγραφο που παρουσιάστηκε σε κλειστή σύσκεψη στο Παρίσι, με συμμετοχή υπουργών από ΗΠΑ, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, φέρεται να προτείνει αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία αλλά και στις περιφέρειες Ντόνετσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια και Λουχάνσκ, προκαλώντας ανοιχτή αντίδραση από την ουκρανική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος Ζελένσκι απέρριψε απερίφραστα την ιδέα, τονίζοντας πως παραβιάζει το Σύνταγμα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη σειρά της, εξέφρασε κατηγορηματική αντίθεση σε κάθε μορφή νομιμοποίησης της ρωσικής εισβολής. «Η Κριμαία είναι Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε ειρηνευτική πρόταση πρέπει να βασίζεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και πως μόνο το Κίεβο μπορεί να ορίσει τους όρους μιας δίκαιης ειρήνης.

Η αμερικανική πρόταση φέρεται επίσης να συνδέεται με ενδεχόμενη άρση κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ένα ζήτημα που η ΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά προς το παρόν. Η Επιτροπή σχεδιάζει ήδη το 17ο πακέτο κυρώσεων, ενώ επανέλαβε πως προϋπόθεση για οποιαδήποτε τροποποίηση τους είναι η πλήρης και άνευ όρων αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το σύνολο της ουκρανικής επικράτειας.

Η επιμονή της Ουγγαρίας να μπλοκάρει επανειλημμένα την ανανέωση των κυρώσεων φανερώνει τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, με τις Βρυξέλλες να εξετάζουν πλέον σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα επιτρέπει την εφαρμογή κυρώσεων με μειοψηφία κρατών, αν και κάτι τέτοιο ενέχει νομικούς κινδύνους.

Το επιπλέον στοιχείο ανησυχίας για τις Βρυξέλλες είναι η κλιμάκωση των πιέσεων από την Ουάσιγκτον για μια γρήγορη διπλωματική διευθέτηση, η οποία, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, φαίνεται να γέρνει υπέρ των ρωσικών αιτημάτων. Η «τελική προσφορά» που φέρεται να έχει εγκρίνει ο Ντόναλντ Τραμπ – αν και δεν είναι ακόμα επίσημη πολιτική των ΗΠΑ – επαναφέρει το ερώτημα αν μια δυτική στρατηγική συνοχής είναι ακόμη εφικτή.

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος φέρεται να έχει εκφράσει την πρόθεσή του να «κλείσει τη συμφωνία» ακόμη και με μονομερή βήματα, εάν καμία από τις δύο πλευρές δεν συνεργαστεί. Η στάση αυτή έχει ήδη προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες, όπου πηγές εκφράζουν φόβους για αποδυνάμωση της διατλαντικής ενότητας και μετατόπιση του κόστους της ειρήνης αποκλειστικά στην ουκρανική πλευρά.

Την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει να πιέζει για χαλάρωση των κυρώσεων και την επιστροφή δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σε παγωμένα περιουσιακά στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να κρατήσει την ενότητα του μπλοκ και να διατηρήσει σθεναρή στάση. Ωστόσο, όσο αυξάνονται οι αμερικανικές πιέσεις και πλησιάζει η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ, η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμάζεται για ακόμη πιο δύσκολες διπλωματικές ισορροπίες.