Η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στις 19 Απριλίου, σε μια περίοδο όπου η ένταση μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται και πάλι στο ζενίθ. Όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί είχαν μια σύντομη συνάντηση παρουσία του υπουργού Εξωτερικών του Ομάν, χώρας που αναλαμβάνει εκ νέου τον ρόλο του διαμεσολαβητή.

Οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν «εποικοδομητικές» από την ιρανική πλευρά, αν και οι προσδοκίες για άμεση συμφωνία παραμένουν χαμηλές. Το διακύβευμα, ωστόσο, είναι μεγάλο, καθώς η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές θυμίζει το βάθος μιας εχθρότητας που διαρκεί σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Η κατάσταση επιβαρύνεται περαιτέρω από τις επανειλημμένες απειλές του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, δεν αποκλείει αεροπορικές επιδρομές με στόχο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο ίδιος συνδέει την αδυναμία σύγκλισης με την ανάγκη για αποφασιστική δράση, ενώ δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να επανέλθει σε αυστηρότερη στρατηγική πίεσης απέναντι στην Τεχεράνη.

Από την πλευρά τους, Ιρανοί αξιωματούχοι, αν και τονίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με «σοβαρή πρόθεση», στέλνουν παράλληλα αυστηρό μήνυμα: δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα, το οποίο –όπως λένε– έχει αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα. Παράλληλα, εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ, ενώ ορισμένοι προειδοποιούν ότι το Ιράν θα μπορούσε να προχωρήσει στην απόκτηση πυρηνικού όπλου, καθώς το επίπεδο εμπλουτισμού του ουρανίου του προσεγγίζει πια το 90%.

Ο Αλί Σαμχανί, σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, υπογράμμισε ότι η επίλυση του προβλήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον οι ΗΠΑ δείξουν ειλικρίνεια και πραγματική πολιτική βούληση. Παράλληλα, αμερικανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν τη θέση ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί με βάση την αρχή «η ειρήνη είναι δύναμη», χωρίς όμως να εγκαταλείπεται το ενδεχόμενο πιέσεων.

Η προσπάθεια του Ομάν να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί ως ουδέτερος μεσολαβητής εντάσσεται στην μακρά διπλωματική του παράδοση, καθώς έχει αποτελέσει στο παρελθόν κρίσιμο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Δύσης και Ιράν.

Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κρίνουν εάν οι διαπραγματεύσεις μπορούν να επαναφέρουν το Ιράν και τις ΗΠΑ σε μια πορεία αποκλιμάκωσης – ή αν η κατάσταση θα οδηγηθεί σε περαιτέρω σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες για τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής.