Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης για την αποφασιστική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο, έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος από την Αλεξανδρούπολη, όπου συναντήθηκε με 27 πρέσβεις χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνδεδεμένων με τη Συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ, της Βρετανίας και της Ελβετίας.

Ταυτόχρονα, τόνισε πώς το έργο της φύλαξης των συνόρων χρειάζεται τη στήριξη, όχι μόνο του ελληνικού κράτους αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξέφρασε την κοινή βούληση για εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την αποφασιστικότητα για σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή.

“Η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και των πολιτών τους έχει ως προϋπόθεση την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και -συνεπώς- τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων εδώ στον Έβρο. Για αυτό τον λόγο, το έργο της φύλαξης από την ΕΛ.ΑΣ. και τις Αρχές Ασφάλειας συνολικά, χρειάζεται τη στήριξη, όχι μόνο του ελληνικού Κράτους την οποία την έχουν στον απόλυτο βαθμό αλλά και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών κρατών ξεχωριστά”, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και συνέχισε:” Η σημερινή συνάντησή μας εδώ, στέλνει μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης και εκφράζει την κοινή βούλησή μας για αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία, για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, και την αποφασιστικότητά μας για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου”.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη περιέγραψε στους πρέσβεις την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και επισήμανε ότι στη διάρκεια του 2022 απετράπη η είσοδος 260.000 παρανόμων μεταναστών ενώ συνελήφθησαν περί τους 1.500 διακινητές. Ανέφερε ότι καθημερινά περίπου 300-400 παράνομοι μετανάστες αποτρέπονται από τις ελληνικές αρχές φύλαξης των συνόρων, να περάσουν τα σύνορα, επισημαίνοντας ότι η απειλή είναι ενεργή. Αναφέρθηκε στον θετικό ρόλο της Frontex και ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2023 η συνοριοφυλακή μας ενισχύεται με άλλα 400 άτομα. Οι 250 αναλαμβάνουν υπηρεσία μέσα στο Φεβρουάριο. Στην περιοχή υπηρετούν σήμερα 1800 συνοριοφύλακες και αποτελούν τους σύγχρονους Ακρίτες της Ευρώπης.«Χωρίς την παρουσία αυτών των σύγχρονων Ευρωπαίων ακριτών, που λειτουργούν αποτρεπτικά και αποτελεσματικά, θα είχαν κινηθεί στα σύνορα τα εκατομμύρια των μεταναστών που περιμένουν να μπουν στην Ευρώπη», σημείωσε.

Έκανε λόγο για ανάπτυξη ενός οργανωμένου δικτύου υποστήριξης αμφιβόλου ηθικής συγκρότησης και δουλεμπορικά κυκλώματα, που εργάζονται με μία ξεκάθαρα πολιτική ατζέντα, καθώς στρέφονται ευθέως κατά των ευρωπαϊκών θεσμών και υπογράμμισε: “Στόχος τους φαίνεται να είναι η ανατροπή της ισορροπίας και της κοινωνικής συνοχής. Στόχος τους είναι η υπονόμευση θεσμών και αξιών”.

Για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε τους ευρωπαίους διπλωμάτες, ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για αναβάθμιση των μέτρων προστασίας στα σύνορα, μέσω της υλοποίησης του σχεδίου «Ακρίτας» που υλοποιεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προχωρεί, σε πρώτη φάση, στην κατασκευή άλλων 35 χιλιομέτρων του Φράχτη στον Έβρο, ο οποίος επί του παρόντος εκτείνεται σε 37,5 χιλιόμετρα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται στο σύνολο του από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας. Η Ελλάδα, όπως σημείωσε, η οποία επωμίζεται μεγάλο βάρος των παράνομων μεταναστευτικών ροών δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πτυχή της ασφάλειας και της προστασίας των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων.

“Αποτελεί πάγια θέση μας ότι τα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής δεν μπορεί να είναι οι μοναδικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί”, είπε και πρόσθεσε: “Θα πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και δίκαιος καταμερισμός ευθυνών. Η στενή συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μας είναι απαραίτητη, προκειμένου να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το μείζον αυτό πρόβλημα. Ο στενός συντονισμός είναι απαραίτητος, όπως κάνουμε ήδη με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, με την οποία έχουμε εξαίρετη συνεργασία για το θέμα. Υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της Ευρώπης, υπερασπιζόμαστε τις Αρχές και τις Αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα, ανθρωπιά και αλληλεγγύη, αλλά δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας για το τι πραγματικά συμβαίνει και το ποιες είναι οι πραγματικές επιδιώξεις κάποιων και το πραγματικό διακύβευμα για όλους μας”, τόνισε.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει καταγγείλει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και ταυτόχρονα έχει συμπαρασταθεί σε άλλα κράτη, όπως η Λιθουανία, που υπήρξαν θύματα παρόμοιας πολιτικής από τη Λευκορωσία.

Για τις επιχειρησιακές παραμέτρους και ενέργειες αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών από την Ελληνική Αστυνομία ενημέρωσε τους πρέσβεις ο επικεφαλής του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας των συνόρων, υποστράτηγος, Δημήτρης Μάλλιος.

Στη συνάντηση που έγινε στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης παρέστησαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, όπως επίσης και οι βουλευτές της ΝΔ, Τ. Δημοσχάκης και Χρ. Δερμετζόπουλος.

“Το πρόβλημά μας, στον Έβρο, ήταν πάντα η ασφάλεια και τώρα αυτή εμπεδώνεται με τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη”, δήλωσε ο αντιπεριφρειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς.

“Ήδη το πρώτο μέρος του φράχτη που έχει τοποθετηθεί στην περιοχή των Φερών έχει αποδώσει αποτελέσματα σχετικά με τη μείωση των μεταναστευτικών ροών”, τόνισε ο κοινοτάρχης Φερών και πόρων Αθανάσιος Πεμούσης.

Στη συνέχεια ο κύριος Θεοδωρικάκος μαζί με τους πρέσβεις θα επισκεφθούν τον φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία, στην περιοχή των Φερών, όπου θα γίνει ενημέρωση από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υποστράτηγο Πασχάλη Συριτούδη.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ