Σε ισχύ και με πλήρη σεβασμό και από τις δύο πλευρές βρίσκεται η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ για κατάπαυση του πυρός και στοχεύει στην παύση των εχθροπραξιών για 60 ημέρες, με την ελπίδα να καταστεί μόνιμη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε τη συμφωνία «καλά νέα» σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο, υπογραμμίζοντας ότι η κατάπαυση τέθηκε σε ισχύ τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ο Μπάιντεν επεσήμανε ότι αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ασφάλειας και στην αποτροπή της ανοικοδόμησης της τρομοκρατικής υποδομής της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου θα αναλάβουν την ασφάλεια της επικράτειάς τους, ενώ το Ισραήλ θα προχωρήσει σε σταδιακή απόσυρση των δυνάμεών του, επιτρέποντας την ασφαλή επιστροφή των αμάχων στις κοινότητές τους. Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας από τη Χεζμπολάχ ή άλλες δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σημείωσε πως η διάρκεια της κατάπαυσης θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Χεζμπολάχ, διατηρώντας το δικαίωμα στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση παραβιάσεων. Ο Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει άμεσα εάν η Χεζμπολάχ επιχειρήσει να επανεξοπλιστεί ή να αποκαταστήσει τη στρατιωτική της υποδομή στα σύνορα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε τη συμφωνία «νέα σελίδα» για τον Λίβανο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τήρησής της για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή. Ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη συνεργασία τους και δεσμεύτηκε να συμβάλει στην εφαρμογή της συμφωνίας, προσφέροντας την απαιτούμενη βοήθεια. Μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο Μακρόν τόνισε ότι η κατάπαυση του πυρός αποτελεί βήμα προς την αποκατάσταση της κυριαρχίας του Λιβάνου και την επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους.

Η συμφωνία αυτή, αν και εύθραυστη, ανοίγει τον δρόμο για σταθερότητα και συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή, εφόσον εφαρμοστεί αποτελεσματικά και τηρηθεί από όλα τα μέρη.