Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ, σε τηλεοπτική μετάδοση αργά τη νύχτα, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, δηλώνοντας ότι ήταν αναγκαίο μέτρο για τη διαφύλαξη της ελευθερίας και της συνταγματικής τάξης της χώρας. Ο Γιουν ανέφερε ότι η απόφασή του αποσκοπεί στην προστασία της Δημοκρατίας από την απειλή που, όπως υποστήριξε, αποτελούν οι «φιλο-βορειοκορεατικές αντικρατικές δυνάμεις».
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λι Τζε-Μιουνγκ, την χαρακτήρισε αντισυνταγματική και κάλεσε τους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος να συγκεντρωθούν στην Εθνοσυνέλευση για να αντιταχθούν στον στρατιωτικό νόμο. Ωστόσο, αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την είσοδο του κτιρίου με λεωφορεία, εμποδίζοντας την πρόσβαση, ενώ μεγάλη συγκέντρωση πολιτών βρίσκεται έξω από το κοινοβούλιο, διαμαρτυρόμενη για την κατάσταση.
Η εικόνα γύρω από την Εθνοσυνέλευση είναι τεταμένη. Δυνάμεις της αστυνομίας φρουρούν την πύλη εισόδου, η οποία παραμένει κλειστή, ενώ ελικόπτερα περιπολούν στον ουρανό, ενισχύοντας την αίσθηση στρατιωτικοποίησης της κρίσης. Μερικά από τα ελικόπτερα έχουν μάλιστα προσγειωθεί στην ταράτσα του κοινοβουλίου ενώ έρχονται εικόνες με τον στρατό να εισβάλλει στο κοινοβούλιο ακόμα και μέσα από τα πλαινά παράθυρα, υποδεικνύοντας την κλίμακα της κινητοποίησης.
Η τελευταία φορά που κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα ήταν το 1979, μετά τη δολοφονία του τότε δικτάτορα Παρκ Τσουνγκ Χι, γεγονός που προκαλεί μνήμες και ανησυχίες για την πορεία της δημοκρατίας στη χώρα. Οι εξελίξεις παρακολουθούνται με αγωνία, καθώς η αντιπολίτευση, οι πολίτες και διεθνείς παρατηρητές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις συνέπειες της απόφασης αυτής.