Η Γεωργία βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικής κρίσης, καθώς η απερχόμενη πρόεδρος Σαλόμ Ζουραμπιχβίλι έχει δεσμευτεί να παραμείνει στη θέση της ακόμη και μετά τη λήξη της εξαετούς θητείας της, αμφισβητώντας τη νομιμότητα του κοινοβουλίου και την εξουσία του να επιλέξει τον διάδοχό της.

Η Ζουραμπιχβίλι, που εδώ και καιρό διατηρεί εχθρικές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», έδωσε το παρών σε μεγάλη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στην Τιφλίδα. Εκεί, καταδίκασε την απόφαση του εκλογικού σώματος να διορίσει τον πρώην ποδοσφαιριστή Μιχαήλ Καβελασβίλι ως νέο πρόεδρο, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «παρωδία της δημοκρατίας».

Ο Καβελασβίλι, μοναδικός υποψήφιος στην εκλογική διαδικασία, εξελέγη από 224 εκλογείς, με την αντιπολίτευση να βλέπει τον διορισμό του ως επιβεβαίωση της αυταρχικής στροφής του κυβερνώντος κόμματος. Ο νέος πρόεδρος θεωρείται σκληρός επικριτής της Δύσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την απομάκρυνση της Γεωργίας από τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες.

Η Ζουραμπιχβίλι, από την πλευρά της, έχει απορρίψει τα αποτελέσματα των πρόσφατων κοινοβουλευτικών εκλογών, καταγγέλλοντας πιθανή νοθεία με τη στήριξη της Ρωσίας. Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι το κοινοβούλιο δεν είναι νόμιμο και, ως εκ τούτου, ούτε η διαδικασία εκλογής και ορκωμοσίας του Καβελασβίλι.

Παρά τις πιέσεις του «Γεωργιανού Ονείρου» για την παραπομπή της, η Ζουραμπιχβίλι παραμένει ανένδοτη, υποστηρίζοντας ότι δεν θα αναγνωρίσει τον διάδοχό της. Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, δηλώνει πως θα συνεχίσει να την θεωρεί νόμιμη πρόεδρο της χώρας.

Η πολιτική αντιπαράθεση κλιμακώνεται, με τον Καβελασβίλι να ετοιμάζεται για την επίσημη ορκωμοσία του στις 29 Δεκεμβρίου, ενώ η Ζουραμπιχβίλι παραμένει μια φωνή αντίστασης ενάντια στις φιλορωσικές πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος.