Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ πυροδότησε έντονες αντιδράσεις τη Δευτέρα, όταν κατέφυγε στη χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, παρακάμπτοντας την κοινοβουλευτική ψήφο για τον προϋπολογισμό της κοινωνικής ασφάλισης του 2024. Η απόφαση αυτή επιτρέπει την έγκριση του νομοσχεδίου χωρίς ψηφοφορία, αλλά ταυτόχρονα δίνει στην αντιπολίτευση τη δυνατότητα να κινήσει διαδικασία ψήφου δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την αριστερά και την ακροδεξιά να ανακοινώνουν την υποβολή προτάσεων μομφής. Ο αριστερός συνασπισμός NFP και η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, ενώ η ψήφος δυσπιστίας αναμένεται να τεθεί προς εξέταση ήδη από την Τετάρτη.
Η Μαρίν Λεπέν, κορυφαίο στέλεχος του RN, δήλωσε πως οι Γάλλοι «έχουν κουραστεί από την κακομεταχείριση» και κάλεσε για αλλαγή στην πολιτική κατάσταση. Από την άλλη, η Valérie Pecresse, εκπρόσωπος της συντηρητικής δεξιάς, κατηγόρησε τόσο την αριστερά όσο και την ακροδεξιά ότι συμβάλλουν στο «πολιτικό χάος» της χώρας, ενώ η κυβέρνηση παραμένει αντιμέτωπη με την οικονομική και ηθική κρίση.
Η αντιπαράθεση αποκτά ιστορική διάσταση, καθώς αν η κυβέρνηση Μπαρνιέ καταψηφιστεί, θα είναι η πρώτη επιτυχημένη ψήφος δυσπιστίας στη Γαλλία από το 1962. Για την ανατροπή της κυβέρνησης απαιτούνται 289 ψήφοι. Η αριστερά διαθέτει 180-192 έδρες και η ακροδεξιά 141, γεγονός που σημαίνει ότι οι συνδυασμένες δυνάμεις τους μπορούν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Αν η κυβέρνηση καταρρεύσει, η Γαλλία θα αντιμετωπίσει μια νέα πολιτική κρίση, ενώ ο προϋπολογισμός θα επιστρέψει στη Γερουσία για επανεξέταση. Ο πρωθυπουργός Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι η αδυναμία έγκρισης του νομοσχεδίου θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δημιουργώντας κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης.
Η πολιτική αστάθεια έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Γαλλία, μόλις έξι μήνες μετά την πρόωρη εκλογική διαδικασία που οδήγησε σε ένα κοινοβούλιο χωρίς απόλυτη πλειοψηφία και τον διορισμό του Μπαρνιέ. Καθώς οι εξελίξεις κλιμακώνονται, η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία μοιάζει πιο εύθραυστη από ποτέ, με τον κίνδυνο να επιδεινωθούν τόσο οι πολιτικές όσο και οι οικονομικές συνθήκες.