Η μάχη για την κατάληψη της πόλης Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, είναι μία από τις πιο αιματηρές από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, με τη Μόσχα να ρίχνει εκεί όλες της τις δυνάμεις ελπίζοντας να πετύχει μία νίκη, έπειτα από πολλές ήττες από τον Σεπτέμβριο.
Όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντολιάκ οι μάχες για τον έλεγχο των πόλεων Σολεντάρ και Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία είναι οι πιο «αιματηρές» για τις ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Η Ρωσία αυξάνει τις δυνάμεις της στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται στις σφοδρές συγκρούσεις για την πόλη Σολεντάρ στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Η ίδια δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στην Ουκρανία αυξήθηκε σε 280 από 250 μία εβδομάδα νωρίτερα καθώς η Μόσχα προσπάθησε να πάρει την «στρατηγική πρωτοβουλία».
«Οι συγκρούσεις είναι σφοδρές στην κατεύθυνση της Σολεντάρ», δήλωσε η Μαλιάρ. «(Οι Ρώσοι) περνούν πάνω από δικά τους πτώματα».
«Η Ρωσία οδηγεί τους δικούς της στη σφαγή κατά χιλιάδες, αλλά εμείς αντέχουμε», δήλωσε η υφυπουργός.
O ηγέτης των Ρώσων μισθοφόρων των Wagner, Yevgeniy Prigozhin, ανακοίνωσε ότι οι μονάδες του εχουν πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της επικράτειας του Σολεντάρ, δημοσιεύοντας βίντεο σε ρωσικό κανάλι Telegram, το οποίο όπως υποστηρίζει δείχνει στρατιώτες να έχουν καταλάβει ένα αλατωρυχείο στο Σολεντάρ. Οι εικόνες που παρήχθησαν φάνηκαν πειστικές.
Όμως οι μισθοφόροι των Wagner δεν ανήκουν στις τακτικές ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα λέει ότι η μάχη συνεχίζεται ακόμη.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας λέει επίσης ότι ο αγώνας συνεχίζεται και ότι οι Ρώσοι δεν έχουν καταλάβει την πόλη.
Μια ενδεχόμενη πτώση του Σολεντάρ θα μπορούσε να διαρρήξει το μέτωπο και να βοηθήσει τα ρωσικά στρατεύματα στην επίθεσή τους στη στρατηγική ουκρανική πόλη του Μπαχμούτ, περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, παρέχοντάς τους μια ασφαλή θέση πυροβολικού εντός εμβέλειας της πόλης.
Τα ορυχεία αλατιού του Σολεντάρ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να σταθμεύσουν στρατεύματα και να αποθηκεύσουν εξοπλισμό, προστατευμένο από ουκρανικούς πυραύλους.
Τα αλατωρυχεία της Σολεντάρ είναι τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Κάτω από τα παλιά αλατωρυχεία υπάρχει ένα δίκτυο στοών μήκους 200 χιλιομέτρων, που περνά κάτω από τη γραμμή του μετώπου και το οποίο οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να διεισδύσουν πίσω από τη γραμμή του ουκρανικού στρατού.
Αν και οι αναλυτές διαφωνούν για τη στρατηγική σημασία της Σολεντάρ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ρωσικές αρχές θα εκμεταλλευθούν τυχόν κατάληψη της πόλης για να ανακοινώσουν μια σημαντική νίκη του στρατού, έπειτα από πολλές ήττες.
Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι:
«Πολύ αίμα, πολλές μάχες του πυροβολικού, πολλές μάχες σώμα με σώμα, κυρίως στη Σολεντάρ». Ακόμη και το Κρεμλίνο, το οποίο συνήθως αποφεύγει να αναφέρεται στις απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, παραδέχθηκε ότι η Ρωσία έχει πληρώσει «ένα αρκετά μεγάλο τίμημα» για να προχωρήσει στη Σολεντάρ.
Σύμφωνα με τον Γκρομόφ, ο κίνδυνος να εξαπολυθεί επίθεση από τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας στα βόρεια της Ουκρανίας, θα συνεχίσει να υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.