Σημαντική εξέλιξη για την εθνική στρατηγική και την παρουσία της Ελλάδας στον διεθνή χώρο αποτελεί η έκδοση της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να κάνει λόγο για «μια πολύ σπουδαία μέρα για την Ελλάδα». Όπως τόνισε, για πρώτη φορά καταγράφονται επισήμως σε χάρτη τα απώτατα όρια της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που αποτυπώνει με ακρίβεια τις χρήσεις των θαλάσσιων ζωνών. Η πρωτοβουλία, που υλοποιείται σε συνεργασία των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εξωτερικών, εναρμονίζεται με την Οδηγία 2014/89/ΕΕ και βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και υπευθυνότητας.

Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε και στην τουρκική στάση, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βαδίζει αυστηρά με βάση το διεθνές δίκαιο και σε περίπτωση διαφορετικών εκδοχών για τις θαλάσσιες ζώνες υπάρχει πάντα η διέξοδος του συνυποσχετικού και της διεθνούς δικαιοδοσίας. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του χρονισμού της ανακοίνωσης, εξηγώντας ότι έπρεπε να αποτυπωθούν στον χάρτη οι συμφωνίες ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Ο υπουργός απέρριψε κάθε αιχμή περί καθυστερήσεων ή αμφιθυμίας, τονίζοντας πως τα έργα θα γίνουν με βάση το εθνικό συμφέρον και κάνοντας ειδική αναφορά στην επικείμενη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως τα ελληνοτουρκικά δεν συνδέονται με εξωτερικές πιέσεις ή ξένες παρεμβάσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα καθορίζει μόνη της την εξωτερική της πολιτική».

Τέλος, υπογράμμισε ότι η χώρα επιδιώκει μια ειρηνική και σταθερή γειτονιά χωρίς όμως να απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και έκλεισε με την επισήμανση ότι η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από τον πρωθυπουργό και το ΚΥΣΕΑ, ενισχύοντας καθημερινά το διπλωματικό αποτύπωμα της Ελλάδας.