Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και το Ιράν, με την Ουκρανία να αποτελεί το βασικό αντικείμενο της συζήτησης.
Ο Τραμπ, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί αλλαγή στην αμερικανική πολιτική, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από μια αιφνιδιαστική ανταλλαγή κρατουμένων, κάτι που φαίνεται να άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω συνομιλίες.
Σε δηλώσεις του, ο Τραμπ ανέφερε ότι η συνομιλία του με τον Πούτιν διήρκεσε πάνω από μία ώρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι βρίσκονται «στον δρόμο για την ειρήνη». Σημείωσε ότι επικοινώνησε επίσης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς όμως να δεσμευτεί ότι το Κίεβο θα έχει ισότιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι ο πρόεδρος Πούτιν θέλει ειρήνη, ο πρόεδρος Ζελένσκι θέλει ειρήνη και εγώ θέλω ειρήνη. Θέλω απλώς να σταματήσουν να σκοτώνονται άνθρωποι». Επεσήμανε ακόμη ότι ο Πούτιν επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου και πως οι δύο πλευρές θα εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσωπικής συνάντησής του με τον Πούτιν στο άμεσο μέλλον, ενδεχομένως στη Σαουδική Αραβία. Η επικοινωνία αυτή στέλνει μήνυμα πως η Ουάσινγκτον και η Μόσχα θα μπορούσαν να βρουν μια λύση για την Ουκρανία, γεγονός που διαφοροποιείται από τη στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία έχει επιμείνει στη συμμετοχή του Κιέβου σε κάθε ειρηνευτική διαδικασία.