Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο του «Βήματος» με θέμα «Μεταπολίτευση 1974 – 2024», εξέφρασε απόψεις για το μεταναστευτικό, τα ελληνοτουρκικά και το Μακεδονικό, επικρίνοντας την τρέχουσα εξωτερική πολιτική και καταθέτοντας τη δική του οπτική.
Προσεγγίσεις Εξωτερικής Πολιτικής από το 1974
Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε τρεις διακριτές περιόδους στην ελληνική εξωτερική πολιτική:
- Το δόγμα Ελλάδας-Κύπρου του Ανδρέα Παπανδρέου.
- Την πολιτική προσέγγιση με την Τουρκία επί Κώστα Σημίτη.
- Τη διατήρηση ισορροπιών επί Κώστα Καραμανλή.
Αναφέρθηκε στην αλλαγή των πολιτικών ηγεσιών στην Ευρώπη, συγκρίνοντας τις ηγετικές μορφές που γνώρισε με τη σημερινή εποχή. Επεσήμανε πως η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η γέννηση του Μακεδονικού προβλήματος συνδέονται με τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.
Κριτική στα Ελληνοτουρκικά
Ο κ. Σαμαράς υπήρξε έντονα επικριτικός για τις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Αντιτάχθηκε σε πιθανές «Πρέσπες του Αιγαίου» και κατηγόρησε την Ελλάδα για υποχωρητική στάση, ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως:
- Η υποστήριξη του Τούρκου υποψήφιου στον ΟΑΣΕ.
- Οι επαφές Γεραπετρίτη-Φιντάν, τις οποίες θεώρησε υποχωρητικές.
- Οι τουρκικές αξιώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.
Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τον χάρτη της Σεβίλλης, ο οποίος καθορίζει τα ελληνικά δικαιώματα στην ΑΟΖ.
Διεθνής Πολιτική και Κύπρος
Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για εγκατάλειψη της Κύπρου και αποδοχή πολιτικών που, κατά την άποψή του, οδηγούν σε διχοτόμηση και αναγνώριση του ψευδοκράτους. Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός και μάχιμος, ενώ κατηγόρησε την τρέχουσα ηγεσία της ΝΔ για αλλαγή της φυσιογνωμίας του κόμματος. Τέλος, στην τοποθέτησή του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε τη στήριξη προς την Ουκρανία αλλά κατηγόρησε τη Δύση για τη στρατηγική της, που ενίσχυσε τη Ρωσία μέσω της προσέγγισής της με την Κίνα και την Ινδία.