Στην πράσινη ενέργεια και στις δυνατότητες που δίνονται στη Χώρα να ηγηθεί στον χώρο των ΑΠΕ, αναφέρθηκε ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστας σκρέκας στο συνέδριο που πραγματοποιεί η “Ναυτεμπορική” στο Ζάππειο.
Υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης ενεργειακής κρίσης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρθηκε στην ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μίγμα αλλα ςτις επικείμενες διασυνδέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Αφρική.
Ο υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα δύο φιλόδοξα, όπως τα χαρακτήρισε έργα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη. Αρχικά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ευρώπης και Βορείου Αφρικής μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου που ενώνει την Αίγυπτο με την Ελλάδα και το οποίο θα έχει δυναμική τριών GWatt και εν συνεχεια στην επιπρόσθετη δυναμική της τάξεως των 3-9 GWatt που θα επιτευχθεί μέσω της απευθείας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας με την Αυστρία και την δυτική Γερμανία,έργο που πρόκειται να αποτελέσει τον πρώτο κάθετα διασυνδετηριο ηλεκτρικό αγωγό μεταξύ της κεντρικής και της νότιας Ευρώπης.
Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται σταυροδρόμι ανταλλαγής ενέργειας την οποία θα προμηθεύεται από την από τις χώρες της Αφρικής και θα μεταπωλεί στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης κάνοντας ταυτόχρονα χρήση της.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να διπλασιαστεί η ηλεκτρική διασύνδεση με τη Βουλγαρία και μέχρι το 2030 σχεδιάζεται ο διπλασιασμός της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ιταλία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ ταυτόχρονα στον κρατικό σχεδιασμό είναι και ο τριπλασιασμός της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αλβανία.
Χαρακτήρισε τις ΑΠΕ ως λύση για το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας και υπογράμμισε ότι για την επίτευξη των στόχων χρειάζεται αναβάθμιση των δικτύων,ηλεκτρικές διασυνδέσεις και πιο ενεργή συμμετοχή των ΑΠΕ μέσα από την ανάπτυξη Συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών και αντλησιοταμίευσης, έργα που πρόκειται να κοστίσουν δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.