Σε μία κίνηση που ενισχύει την ανησυχία για επικείμενη στρατιωτική κλιμάκωση με το Ιράν, έξι στρατηγικά βομβαρδιστικά stealth B-2 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Whiteman στο Μιζούρι και φέρονται να κατευθύνονται προς τη βάση Άντερσεν στο νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η πτήση εντοπίστηκε μέσω δεδομένων παρακολούθησης και ραδιοεπικοινωνιών με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με ειδικούς, το γεγονός ότι τα αεροσκάφη ανεφοδιάστηκαν λίγο μετά την απογείωση δείχνει ότι ήταν φορτωμένα με μεγάλο ωφέλιμο φορτίο, πιθανότατα με βόμβες bunker-buster, γεγονός που εγείρει υποψίες για προετοιμασία αποστολής υψηλής επιχειρησιακής σημασίας. Τα B-2 είναι τα μόνα αεροσκάφη στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ που μπορούν να μεταφέρουν τις βόμβες GBU-57A/B “Massive Ordnance Penetrator” – υπερβαρέα συμβατικά όπλα βάρους 15 τόνων σχεδιασμένα να καταστρέφουν υπόγειες, οχυρωμένες εγκαταστάσεις.

Όπως δήλωσε ο Mark Dubowitz, επικεφαλής του Ιδρύματος για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών, η καταστροφή του υπόγειου πυρηνικού εργοστασίου του Ιράν στο Φορντόου είναι μια αποστολή «που μπορούν να εκτελέσουν μόνο οι ΗΠΑ». Η εγκατάσταση Fordow, θαμμένη βαθιά μέσα σε βουνό, θεωρείται η πλέον ενισχυμένη και δύσκολη να πληγεί από αέρος.

Ο Jonathan Ruhe της JINSA εξήγησε ότι οι bunker-buster χρησιμοποιούν την κινητική τους ενέργεια και το βάρος τους για να διεισδύσουν βαθιά σε στρώματα βράχου και σκυροδέματος προτού εκραγούν, προκαλώντας είτε την άμεση καταστροφή του στόχου είτε την κατάρρευση της δομής γύρω του. Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να αχρηστεύσει πλήρως τη μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου του Φορντόου, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η στρατιωτική κινητικότητα συμπίπτει με την αναμονή επιστροφής του Προέδρου Τραμπ στον Λευκό Οίκο το Σάββατο, όπου αναμένεται να ενημερωθεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για τις εξελίξεις στην κρίση Ισραήλ-Ιράν και να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για πιθανή εμπλοκή των ΗΠΑ.

Η σύγκρουση στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης για τη φύση της ιρανικής πυρηνικής απειλής έχει επίσης έρθει στην επιφάνεια, μετά τις δηλώσεις της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών, Τούλσι Γκάμπαρντ, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα. Ο Τραμπ αντέδρασε, απορρίπτοντας ανοιχτά την εκτίμηση, ενώ η Γκάμπαρντ υπεραμύνθηκε της θέσης της, διευκρινίζοντας ότι το Ιράν θα μπορούσε να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα μέσα σε εβδομάδες ή μήνες εφόσον το αποφασίσει, αλλά δεν έχει κάνει ακόμη αυτό το βήμα.

Η αποστολή των B-2 με πιθανό φορτίο bunker-buster προς τον Ειρηνικό, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη ρητορική της Ουάσιγκτον, εντείνει τους φόβους για κλιμάκωση μιας πολεμικής σύγκρουσης με το Ιράν, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ