Σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έδωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, προχωρώντας σε αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου (IDR) και των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα ανέβηκαν στην επενδυτική βαθμίδα «BBB-» με σταθερές προοπτικές, ενώ η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς αναβαθμίστηκαν σε «BB+» με θετικές προοπτικές.

Η αναβάθμιση αντανακλά, σύμφωνα με τον Fitch, την ενίσχυση του αυτόνομου πιστωτικού προφίλ των τραπεζών, την υγιή κερδοφορία σε διάρκεια, τη σταθεροποίηση των καταθέσεων, την κεφαλαιακή ενδυνάμωση και την ολοκλήρωση της εξυγίανσης των ισολογισμών τους. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη σταδιακή αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που προβλέπεται να πέσουν κατά μέσο όρο στο 2,5% έως το 2026, από 3,3% στα τέλη του 2024.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να καταγράφουν ισχυρά λειτουργικά κέρδη την επόμενη διετία, ακόμη και υπό συνθήκες χαμηλότερων επιτοκίων, λόγω της αύξησης των επιχειρηματικών δανείων, της ανθεκτικής ελληνικής οικονομίας και της ενίσχυσης των εσόδων από προμήθειες και ψηφιακές υπηρεσίες.

Η αναβάθμιση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, καθώς η Fitch είχε πρόσφατα ανεβάσει την αξιολόγηση του ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα «BBB-» με σταθερές προοπτικές. Ο οίκος αναμένει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 2,3% το 2025 και το 2026, υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, λόγω της αύξησης των πραγματικών μισθών, της μείωσης της ανεργίας και των ισχυρών επενδύσεων.

Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη και τον ρυθμό απομείωσης των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων, αλλά και τη συνεχιζόμενη έκθεση των τραπεζών σε κρατικούς τίτλους. Ωστόσο, οι συνολικές κεφαλαιακές επιδόσεις αναμένονται επαρκείς για να απορροφήσουν μελλοντικές πιέσεις.

Η αναβάθμιση από τη Fitch, μετά τις αντίστοιχες κινήσεις άλλων οίκων αξιολόγησης, αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς την πλήρη αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού τομέα και την επιστροφή του σε κανονικότητα μετά από μια δεκαετία κρίσης.