Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας κάλεσε σήμερα τον πρέσβη της Βουλγαρίας στα Σκόπια, στον οποίο επιδόθηκε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά των βουλγαρικών αρχών απέναντι στην πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Σόφια. Παρ’ όλα αυτά, ο πρέσβης της Βουλγαρίας Ζελιάσκο Ραντούκοφ αρνήθηκε να παραλάβει το διάβημα, αμφισβητώντας τις αιτιάσεις των Σκοπίων.
Η Σιλιάνοφσκα επισκέφθηκε τη βουλγαρική πρωτεύουσα στις 13 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να παρακολουθήσει παράσταση όπερας, παραγωγής της Λυρικής Σκηνής της Βόρειας Μακεδονίας. Κατά την παραμονή της στη Σόφια, συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, στο προεδρικό μέγαρο.
Ωστόσο, οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους επειδή στη συνάντηση υπήρχε μόνο η βουλγαρική σημαία και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να συμπεριληφθεί η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ζήτησαν εξηγήσεις από τη βουλγαρική πλευρά για την απουσία της σημαίας της χώρας τους, επισημαίνοντας πως αυτό υποβαθμίζει τη διμερή συνάντηση.
Παρόλα αυτά, ο πρέσβης της Βουλγαρίας αρνήθηκε να παραλάβει το διάβημα, υποστηρίζοντας ότι η επίσκεψη της προέδρου Σιλιάνοφσκα δεν είχε επίσημο χαρακτήρα, γι’ αυτό και δεν υπήρχε ανάγκη τοποθέτησης της σημαίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Απαντώντας στις κατηγορίες, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ανέφερε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα και ότι δεν υπήρξε καμία πρόθεση πρόκλησης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η επίσκεψη δεν είχε επίσημο χαρακτήρα και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει επίσημη επίσκεψη της προέδρου Σιλιάνοφσκα με όλες τις προβλεπόμενες τιμές.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, χαρακτήρισε την πράξη της Βουλγαρίας σκόπιμη και δήλωσε ότι οι ταπεινώσεις εις βάρος της χώρας του δεν θα γίνουν ανεκτές. Ανέφερε επίσης ότι η Σόφια έχει άλλες, πιο επικίνδυνες προθέσεις που υπερβαίνουν τα θέματα που αφορούν τις ιστορικές διαφορές.
Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω διαφορών σε ιστορικά και εθνοτικά ζητήματα. Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ έχει καθυστερήσει, καθώς η Βουλγαρία ζητά την αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας στη χώρα μέσω συνταγματικών αλλαγών, ένα θέμα που παραμένει αμφιλεγόμενο στα Σκόπια.