Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου του NATO στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Συγκεκριμένα, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο Μίτσκοσκι δεν τηρεί τη συμφωνία όσον αφορά τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας του.
Όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα σκέφτεται να εφαρμόσει το άρθρο 19 της συμφωνίας, ο Μητσοτάκης ανέφερε: «Ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζει τη συμφωνία, αποκαλώντας τη χώρα του ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ εντός συνόρων, κάτι που απαγορεύεται ρητά. Παρ’ όλα αυτά, εντός της αίθουσας της συνόδου χρησιμοποίησε την συνταγματική ονομασία της χώρας του».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού των συμφωνιών και τόνισε: «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και αυτό είναι κάτι που τόνισα στην ολομέλεια του NATO. Η Ελλάδα θέλει η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης, κάτι που προϋποθέτει τον σεβασμό των διεθνών συμφωνιών».
Θέματα Κυπριακού και Εθνικής Άμυνας
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του ΟΗΕ και τόνισε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Επίσης, ανέφερε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου.
Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τον κατηγορεί για κενά στην εθνική άμυνα, ο Μητσοτάκης απάντησε: «Η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας. Η χώρα μας έχει επενδύσει συστηματικά στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων μετά από δεκαετή κρίση και σήμερα είναι πιο ισχυρή και ασφαλής».
Συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Ασπίδα Αντιαεροπορικής Άμυνας
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία για την ευρωπαϊκή ασπίδα αντιαεροπορικής άμυνας, επισημαίνοντας την ανάγκη η Ευρώπη να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα με πιο έξυπνο τρόπο. Τόνισε ότι η πρόταση για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας έχει ακουστεί θετικά σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Σχετικά με την παροχή αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία, ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα διαθέσει συστήματα Patriot ή S-300, αλλά έχει ήδη διαθέσει μικρότερης εμβέλειας συστήματα.