Την ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στην αμυντική θωράκιση και τη διατήρηση του κοινωνικού κράτους τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα του στηρίζει την εθνική ασφάλεια, αλλά δεν θα επιτρέψει την αποδυνάμωση των κοινωνικών πολιτικών. «Δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στην άμυνα και την πολιτική συνοχή», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε έκπτωση στο κοινωνικό κράτος θα αποτελέσει νίκη για τους αυταρχικούς ηγέτες.

Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις και την ανασφάλεια που προκαλεί η πολιτική Τραμπ και η αβεβαιότητα στην Ευρώπη, ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε την ΕΕ για έλλειψη φιλόδοξης στρατηγικής και πολιτικής βούλησης, ειδικά σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της κοινής άμυνας με ευρω-ομόλογο και τη δημιουργία Ευρωστρατού.

Για την Τουρκία, υπογράμμισε ότι δεν νοείται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και ζήτησε ρητή απαγόρευση σε συνεργασίες με τρίτες χώρες που ακολουθούν αναθεωρητική πολιτική.

Στο εσωτερικό, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί ως «καταναλωτής εξοπλισμών» χωρίς πρόνοια για συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας, καταγγέλλοντας την απουσία στρατηγικής και επενδύσεων στην ελληνική αμυντική παραγωγή και έρευνα. Ειδική αναφορά έκανε στα F-35 και στις φρεγάτες Belharra, όπου – όπως είπε – δεν προβλέπονται βιομηχανικές επιστροφές, ενώ χαρακτήρισε «παραπλανητική» την εξαγγελία για 25% εγχώρια συμμετοχή.

Παρουσίασε έξι βασικούς άξονες για μια νέα αμυντική πολιτική: υποχρεωτική εγχώρια συμμετοχή στην παραγωγή εξοπλισμών, ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας, αναβάθμιση του ΕΛΚΑΚ, ενίσχυση διαφάνειας και κοινοβουλευτικού ελέγχου, επανεκκίνηση παραγωγής βλημάτων και στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας.

Κατέληξε με αιχμές για τη ρητορική της κυβέρνησης γύρω από την ευρωπαϊκή άμυνα, λέγοντας ότι η Αντζέντα 2030 είναι «θολή» και ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει ενεργή συμμετοχή στην αμυντική ολοκλήρωση της ΕΕ, χωρίς «λευκές επιταγές» και με έμφαση στην εγχώρια προστιθέμενη αξία.