Ο Υπουργός Πολέμου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, έθεσε ένα έκτακτο αίτημα στον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική για το μέλλον της Γάζας μετά το τέλος της σύγκρουσης με τη Χαμάς. Ο Γκαντζ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ζήτησε τη δημιουργία ενός σχεδίου έξι σημείων μέχρι τις 8 Ιουνίου, απειλώντας με αποχώρηση του κεντρώου κόμματός του από την κυβέρνηση, εάν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία.

Η πρωτοβουλία του Γκαντς έρχεται σε μια στιγμή που ο Νετανιάχου φαίνεται να αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις εντός του δικού του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, καθώς και απειλές από υπερεθνικιστικά κόμματα του συνασπισμού που επιμένουν σε σκληρότερες στρατηγικές. Ο Γκάλαντ, ένας άλλος κεντρικός πολιτικός, έχει επίσης ζητήσει σαφήνεια σχετικά με το μεταπολεμικό σχέδιο και αντιτίθεται σε κάθε ενδεχόμενο επανακατάληψης της Γάζας.

Ο Γκαντς, που είναι δημοφιλής αντίπαλος του Νετανιάχου, πρότεινε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση μιας προσωρινής διοικητικής αρχής για τη Γάζα με διεθνή συμμετοχή, διατηρώντας τον έλεγχο ασφαλείας στα χέρια του Ισραήλ. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή εθνικής υπηρεσίας για όλους τους πολίτες, περιλαμβανομένων των υπερορθόδοξων Εβραίων, που μέχρι τώρα εξαιρούνται από τη στρατιωτική υπηρεσία. Η κίνηση αυτή του Γκαντς ενδέχεται να κλονίσει την κυβερνητική σταθερότητα, ενώ ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει ήδη πολιτικές και νομικές προκλήσεις.