Ο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και η επιστημονική κοινότητα χαρακτήρισαν ως πιο μεταδοτική την νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού XBB.1.5, γνωστή και ως «Κράκεν» που έχει ανιχνευθεί τον τελευταίο καιρό.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μεταξύ 22 Οκτωβρίου 2022 – 11 Ιανουαρίου 2023 έχουν ανιχνευθεί κρούσματα της Όμικρον ΧΒΒ.1.5 σε 38 χώρες, τα περισσότερα στις ΗΠΑ (82%), στη Βρετανία (6%) και στη Δανία (2%). Αντίστοιχα, το ECDC ανακοίνωσε χτες ότι η «Κράκεν» έχει κάνει την εμφάνιση της σε 15 χώρες της Ευρώπης, με την Ελλάδα πάντως να μην είναι ανάμεσά τους μέχρι στιγμής.
Καθησυχαστικοί αλλά σε εγρήγορση είναι οι ειδικοί για την εξάπλωση της πολύ πιο μεταδοτικής υποπαραλλαγής. Σε σύντομη αξιολόγηση κινδύνου που δημοσίευσε σήμερα ο ΠΟΥ, διαπιστώνεται ότι η «Κράκεν» είναι πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται ταχύτερα από προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη.
Το δεύτερο στοιχείο που επισημαίνει ο ΠΟΥ είναι ότι η νέα υποπαραλλαγή της «Κράκεν»έχει τη μεγαλύτερη αντίσταση στα αντισώματα μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό τον λόγο, αναμένει και αύξηση κρουσμάτων.
Σύμφωνα με την Paula Cannon, ιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας- η XBB.1.5 είναι τόσο μεταδοτική που- όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν, ακόμα κι αν έχουν ήδη μολυνθεί και είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ειδικά όσοι δεν έχουν μολυνθεί πρόσφατα ή δεν έχουν λάβει το δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο.
Όμως το στοιχείο που καθησυχάζει τους επιστήμονες είναι ότι μια πολύ μεταδοτική υποπαραλλαγή δε σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.
Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Όμικρον.