Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας στο χθεσινό του διάγγελμα δήλωσε ότι: «Είναι η τελευταία στάση πριν από τον γκρεμό, πριν μας συνθλίψει το χρέος», προαναγγέλλοντας ένα σχέδιο ώστε να μειωθεί το έλλειμμα της Γαλλίας, που όμως μπορεί να οδηγήσει και στην κατάρρευση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού. Επίσης κάλεσε τους πολίτες να θυμηθούν την εμπειρία της Έλλάδας πριν από 10 χρόνια όπου πέρασε μία δύσκολη κρίση χρέους και τις προσπάθειες που χρειάστηκε να κάνει ώστε να επανέλθει.

Στον λόγο του προειδοποίησε πως: «Το χρέος αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ κάθε δευτερόλεπτο» και ότι: «Είναι αργά, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος». Η Γαλλία, είπε πως είναι εθισμένη στις δημόσιας δαπάνες προσθέτοντας ότι το δημοσιονομικό πακέτο για το 2026 περιλαμβάνει 44 δισ. ευρώ σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στις συντάξεις αλλά και στα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας και μια «συνεισφορά αλληλεγγύης» από τους πλούσιους που μένει να οριστεί.

Πρόσθεσε επίσης ότι η γάλλοι πρέπει να εργαστούν περισσότερο ώστε να επιτευχθεί μία ισχυρότερη ανάπτυξη και πρότεινε να καταργηθούν δύο εθνικές αργίες, τη Δευτέρα του Πάσχα και την Ημέρα της Νίκης κατά του Ναζισμού στην Ευρώπη στις 8 Μαΐου, όπου θα απέφεραν έσοδα ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Ακόμα, η αμυντικές δαπάνες δεν θα περιοριστούν και ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δώσει εντολή αύξηση περίπου 10% για τον στρατό στους επόμενους δύο κύκλους του προϋπολογισμού, ή αλλιώς 6,5 δισ. ευρώ.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγω για μεγάλο πλήγμα στους αδύνατους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Η συμμαχία που στηρίζει τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Ο πρωθυπουργός θα επιστρατεύσει πιθανότατα μια συνταγματική ρήτρα για να παρακάμψει τους βουλευτές και να περάσει τον προϋπολογισμό. Εάν γίνει αυτό η κυβέρνησή του θα αντιμετώπιζε πρόταση μομφής, όπου το μέλλον της θα το έκριναν οι βουλευτές του ακροδεξιό Εθνικού Συναγερμού και οι Σοσιαλιστές. Οι βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού πέρυσι ανάγκασαν και τον προκάτοχο του Μπαϊρού, Μισέλ Μπαρνιέ σε φυγή, πάλι για το θέμα του προϋπολογισμού. Η Λεπέν μαλιστα είπε ότι τα μέτρα στοχοποιούν «όλους τους Γάλλους, εργαζόμενους και συνταξιούχους, αντί να κυνηγούν τις σπάταλες κρατικές δαπάνες» και απείλησε πως οι βουλευτές της θα ανατρέψουν την κυβέρνηση. 

Ο πρωθυπουργός ακόμη, αναφέρει μία ιδέα του την οποία ονομάζει «λευκή χρονιά» (annee blanche). Πρόκειται για ένα έτος όπου κρατικές δαπάνες, συντάξεις και προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας θα μείνουν σταθερά, χωρίς τις συνήθεις αυτόματες αυξήσεις και προσαρμογές του πληθωρισμού. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ς το ποσό των 7,1 δισ. ευρώ σε εξοικονομήσεις το 2026, όπου θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ενιαίο σύνολο εξοικονομήσεων του σχεδίου του. Αυτό βέβαια έχει ως προαπαιτούμενο τις θυσίες που πρέπει να κάνουν οι Γάλλοι.

Τέλος, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως: «Γνωρίζουμε πολύ καλά τους κινδύνους» πρόσθεσε ότι: «είχε την υποχρέωση και την επιθυμία να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια» για το εθνικό συμφέρον.