Στο πιο αιματηρό επεισόδιο της νέας στρατιωτικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ κατά των Χούτι, τουλάχιστον 74 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Ίσα, στη δυτική Υεμένη. Οι Χούτι κατήγγειλαν ότι το χτύπημα είχε στόχο πολίτες εργάτες, ενώ δραματικά πλάνα δείχνουν τη λιμενική εγκατάσταση να τυλίγεται στις φλόγες μετά την επίθεση.

Η Ουάσιγκτον, μέσω της Κεντρικής Διοίκησης, υπερασπίστηκε την ενέργεια ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας αποδυνάμωσης της χρηματοδότησης των Χούτι, οι οποίοι κατηγορούνται για τρομοκρατικές επιθέσεις στην περιοχή με την υποστήριξη του Ιράν. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις απώλειες αμάχων, ενώ ο πλήρης απολογισμός των επιδρομών από τις 15 Μαρτίου δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί.

Το λιμάνι Ρας Ίσα λειτουργεί ως κρίσιμο σημείο ανεφοδιασμού καυσίμων για τους Χούτι, ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου έχουν ανασταλεί λόγω του εμφυλίου πολέμου. Ο αναλυτής Μοχάμεντ αλ-Μπάσα τόνισε πως πρόκειται για την πρώτη φορά που οι Χούτι αναγνωρίζουν δημόσια τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων από χτύπημα.

Παράλληλα, οι Χούτι απάντησαν με εκτόξευση πυραύλου προς το Ισραήλ, ο οποίος αναχαιτίστηκε, ενώ σε ανακοίνωσή τους χαρακτήρισαν την επίθεση των ΗΠΑ ως κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Υεμένης και στόχευση κρίσιμων μη στρατιωτικών υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε προειδοποιήσεις για κυρώσεις σε εταιρείες και χώρες που συνεχίζουν να συνεργάζονται με τους Χούτι.

Η ένταση έχει αποκτήσει και παγκόσμιες διαστάσεις, καθώς οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την κινεζική εταιρεία Chang Guang για παροχή δορυφορικών δεδομένων στους Χούτι που χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πλοίων. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τη στάση του Πεκίνου «αντίθετη προς κάθε ειρηνευτική πρόθεση».

Η εκστρατεία των ΗΠΑ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό όπου η διασύνδεση της στρατιωτικής πίεσης στους Χούτι με την ανάγκη συγκράτησης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος είναι πλέον φανερή. Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο στη Ρώμη, όμως οι στρατιωτικές εξελίξεις στη Χερσόνησο της Αραβίας ενδέχεται να σκιάσουν τις διπλωματικές προσπάθειες.