Σε μια ακόμη σημαντική κίνηση ενίσχυσης του διεθνούς νομικού της αποτυπώματος, η Ελλάδα δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 33, με το οποίο ανακηρύσσεται Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, των Ιονίων Νήσων και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Η ενέργεια αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την επίσημη παρουσίαση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της χώρας, σηματοδοτώντας μια περίοδο ολοκληρωμένων εθνικών πρωτοβουλιών στη θαλάσσια κυριαρχία.

Το Προεδρικό Διάταγμα επικυρώνει στην πράξη την ελληνοϊταλική συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που είχε υπογραφεί στις 9 Ιουνίου 2020 και τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2021. Η συμφωνία, βασισμένη στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982, αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα των νησιών να έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, επιβεβαιώνοντας τις πάγιες ελληνικές θέσεις στο διεθνές πεδίο.

Στο κείμενο του Διατάγματος, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματά της και για τις υπόλοιπες ακτές της, βάσει της ίδιας Σύμβασης του ΟΗΕ. Με άλλα λόγια, ανοίγει ο δρόμος για αντίστοιχες ανακηρύξεις και σε άλλες περιοχές, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ενισχύοντας διαρκώς τη στρατηγική θωράκιση της χώρας μέσω του Διεθνούς Δικαίου.

Η ανακήρυξη αυτή, εκτός από σημαντική διπλωματικά και νομικά, αποκτά ιδιαίτερη συμβολική αξία, καθώς εδραιώνεται σε μια χρονική συγκυρία όπου η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της στον θαλάσσιο χώρο, μέσω θεσμικών, ειρηνικών και διεθνώς αναγνωρισμένων διαδικασιών.