Σε μια απόφαση με ισχυρό πολιτισμικό και συμβολικό αποτύπωμα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO υιοθέτησε ομόφωνα την πρόταση για ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, αναγνωρίζοντας την οικουμενική της σημασία και την αδιάσπαστη συνέχειά της επί 40 αιώνες.

Η απόφαση, η οποία συγκηδεμονεύτηκε από 87 κράτη-μέλη του Οργανισμού, συνιστά επιστέγασμα μακρόχρονων προσπαθειών της ελληνικής διπλωματίας, με καθοριστική συμβολή του καθηγητή Γλωσσολογίας Γεωργίου Μπαμπινιώτη. Το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την εξέλιξη «αναγνώριση της παγκόσμιας προσφοράς της ελληνικής γλώσσας στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας».

Η επίσημη ανακήρυξη της Ημέρας θα γίνει στη 43η Γενική Διάσκεψη της UNESCO, τον Νοέμβριο του 2025. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με την επέτειο του θανάτου του Διονυσίου Σολωμού, εθνικού ποιητή της Ελλάδας.


Μητσοτάκης: “Το όχημα των αξιών της Δημοκρατίας”

Σε ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ανακήρυξη «μια επιτυχία της πολιτισμικής μας διπλωματίας» και τόνισε ότι η ελληνική γλώσσα αποτελεί «το όχημα με το οποίο ταξιδεύουν οι αξίες της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία». Υπογράμμισε την ιστορική της συνέχεια «από τον Όμηρο και τους Βυζαντινούς λογίους, μέχρι τον Μακρυγιάννη και τον Σεφέρη».

Ο πρωθυπουργός εξήρε τη διεθνή αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας ως πηγή επιστημονικής ορολογίας και πολιτισμικής επιρροής, εκφράζοντας ιδιαίτερη υπερηφάνεια για την επιλογή της ημερομηνίας, συνδέοντας τη με τον Σολωμό και τον Ελύτη.


Ανδρουλάκης: «Μεγάλη νίκη – κίνηση υψηλού συμβολισμού»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι η αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας από την UNESCO αποτελεί «μια μεγάλη νίκη και κίνηση υψηλού συμβολισμού». Θύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στην κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για την ανακήρυξη, ζητώντας ομόφωνο ψήφισμα από τη Βουλή και υποβολή αιτήματος στην UNESCO τον Μάιο του 2024.

Τόνισε τον πνευματικό πλούτο και την πανανθρώπινη αξία της ελληνικής γλώσσας, ως γλώσσας της φιλοσοφίας, της επιστήμης και της τέχνης, που συνεχίζει να εμπνέει και να διδάσκει ανά τους αιώνες.