Ηγέτες από σχεδόν 30 χώρες, καθώς και κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν την ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία και την πιθανότητα ανάπτυξης ευρωπαϊκών στρατευμάτων με στόχο τη μακροπρόθεσμη ειρήνη.
Ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε την αποστολή «δυνάμεων καθησυχασμού» σε στρατηγικές περιοχές της Ουκρανίας, εφόσον υπάρξει συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία. Οι δυνάμεις αυτές, όπως εξήγησε, δεν θα είναι ειρηνευτικές ούτε θα αντικαταστήσουν τον ουκρανικό στρατό, αλλά θα λειτουργούν ως αποτρεπτικός παράγοντας απέναντι σε νέα ρωσική επιθετικότητα.
Ωστόσο, η πρόταση δεν έτυχε καθολικής αποδοχής. «Δεν είναι ομόφωνη, αλλά δεν χρειαζόμαστε ομοφωνία για να την υλοποιήσουμε», δήλωσε ο Μακρόν, δείχνοντας αποφασισμένος να προχωρήσει με τις χώρες που υποστηρίζουν το σχέδιο.
Η σύνοδος κορυφής στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων για εκεχειρία, με τις ΗΠΑ να επιχειρούν να διαμεσολαβήσουν, ενώ η κατάσταση παραμένει εκρηκτική στο πεδίο των μαχών. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νέες ρωσικές επιθέσεις, με θύματα και τραυματίες, ενώ ο Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να διατηρήσει την πίεση στη Μόσχα μέσω κυρώσεων.