Επικοινωνιακή αντεπίθεση και στο βάθος ανασχηματισμός
Είκοσι ημέρες μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha, που μάλλον μπέρδεψε περισσότερο τα πράγματα παρά τα ξεκαθάρισε, ο πρωθυπουργός επιχειρεί νέα επικοινωνιακή αντεπίθεση. Αυτή τη φορά, επιλέγει την “Καθημερινή” ως βήμα για να επανακτήσει τον έλεγχο της ατζέντας, έπειτα από εβδομάδες που η κυβέρνηση βρέθηκε στα σχοινιά.
Στη συνέντευξη, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στις αιτιάσεις περί συγκάλυψης της τραγωδίας στα Τέμπη, τοποθετούμενος επί των τριών νέων βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα και στα οποία δεν διαφαίνεται η ύπαρξη παράνομου βαγονιού στο μοιραίο τρένο. Ωστόσο, το επικοινωνιακό επιτελείο γνωρίζει ότι μόνο με λόγια δεν αλλάζει το κλίμα. Γι’ αυτό και το βαρύ χαρτί της αντεπίθεσης δεν είναι η συνέντευξη, αλλά ο ανασχηματισμός που ετοιμάζεται στο παρασκήνιο.
Ο ανασχηματισμός και η δεξιά στροφή
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε έναν ανασχηματισμό με σαφή δεξιό προσανατολισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές δεν αναμένονται στα υπουργικά και υφυπουργικά πόστα, αλλά στο συνολικό μηχανισμό διακυβέρνησης. Οι γενικές γραμματείες και οι οργανισμοί του Δημοσίου θα είναι το νέο πεδίο ανακατατάξεων, με στόχο να δοθεί έμφαση στη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Το μήνυμα είναι σαφές: δημιουργία αναχώματος στη διαρροή στελεχών προς δεξιότερα κόμματα.
Οι απογοητευμένοι δεξιοί και η γοητευτική θεσσαλονικιά.
Η διαρροή στελεχών της δεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρο πως οφείλεται στην Αφροδίτη Λατινοπούλου και το κόμμα της, «Φωνή Λογικής», του οποίου τα ποσοστά ανεβαίνουν εδώ και μήνες, μέρα με την ημέρα, φλερτάροντας με διψήφια ποσοστά και την τέταρτη θέση στο ελληνικό εκλογικό σύστημα. Το νεοδημοκρατικό παρελθόν της, αλλά και η επιλογή της να μην ακολουθήσει σκληρή γραμμή κατά της Νέας Δημοκρατίας (όπως άλλα κόμματα της δεξιάς), αλλά μόνο κατά της φιλελεύθερης ατζέντας Μητσοτάκη, φαίνεται πως αποδίδει καρπούς και έχει κάνει το κόμμα της μια επιλογή για αρκετούς δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες.
Ολοένα και περισσότεροι κατοικούντες στα δεξιά διαμερίσματα της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να γοητεύονται από τη Θεσσαλονικιά ευρωβουλευτή και στο κόμμα της να βρίσκουν μια φωνή όχι τόσο λογικής, όσο διαμαρτυρίας κατά των επιλογών Μητσοτάκη. Ειδικά μετά τη διαγραφή Σαμαρά, είναι φανερό πως το μπλοκ του πρώην Μεσσήνιου πρωθυπουργού μετέτρεψε τη μέχρι πρότινος πολιτική συμπάθεια σε έντονο πολιτικό φλερτ, φλερτ το οποίο έπεσε στην αντίληψη του πρωθυπουργού και αποτελεί έναν από τους κυριότερους πονοκεφάλους του Μαξίμου.
Ο Ανδρουλάκης, το ρίσκο και η μουρμούρα.
Προφανώς, οποιοσδήποτε θα είχε θέμα αμφισβήτησης του Ανδρουλάκη θα ήταν τρελός μετά τις συνεχείς εκλογικές επιτυχίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παρ’ όλα αυτά, έχουν φτάσει στα αυτιά μου ψίθυροι που αναρωτιούνται (αν όχι κριτικάρουν) για την επιλογή του Ανδρουλάκη να μην προχωρήσει σε πρόταση μομφής το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, κατά το οποίο η κυβέρνηση είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, μετά τη μαζική διαμαρτυρία για το θέμα των Τεμπών στο Σύνταγμα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεώρησε πως μια πρόταση μομφής τη δεδομένη στιγμή ίσως οδηγούσε σε συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, κι έτσι πήρε το ρίσκο να μην ακολουθήσει το λαϊκό κύμα διαμαρτυρίας, αφήνοντας το όπλο της κατάθεσης πρότασης μομφής για μία μελλοντική, καλύτερη συγκυρία. Πάντως, αν η απόφασή του δεν δικαιωθεί, αν δηλαδή η Νέα Δημοκρατία επανακάμψει εκλογικά και ξεπεράσει την πολιτική κρίση, είναι δεδομένο πως οι υπόκωφοι – προς το παρόν – ψίθυροι θα μετεξελιχθούν σε μουρμούρα εντός Χαριλάου Τρικούπη.
Η στήλη που λέει αυτά που δεν λέγονται, επιστρέφει με νεότερα την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Κονσιλιέρε είναι εδώ.