Η Κάγια Κάλλας, τονίζοντας την ανάγκη για ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ότι η Συρία αποτελεί παράδειγμα πως η Ρωσία δεν είναι ανίκητη, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η συλλογική δύναμη της Ευρώπης. Επισήμανε πως η οποιαδήποτε βιαστική πίεση για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μη βιώσιμη ειρήνη, προειδοποιώντας για τους κινδύνους μιας “κακής συμφωνίας”.
Κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ, η Κάλλας εξέφρασε την άποψη ότι, αν και υπάρχουν αυξανόμενες εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις, η Ρωσία δεν δείχνει καμία πρόθεση να υποχωρήσει, ενώ παράλληλα οι στρατηγικές εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν ότι οι βιαστικές κινήσεις ενέχουν σημαντικούς κινδύνους.
Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, συντάχθηκε με την Κάλλας, εκτιμώντας ότι η Ρωσία βρίσκεται ακόμη σε επιθετική στάση, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις πρόωρες. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει πέρα από λόγια και να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης προς την Ουκρανία”.
Ωστόσο, η ενότητα εντός της ΕΕ παραμένει αμφίρροπη. Ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, υιοθετούν πιο ήπιες θέσεις, με τον Βίκτορ Όρμπαν να προτείνει “χριστουγεννιάτικη κατάπαυση πυρός” και τον Ρόμπερτ Φίκο να υποστηρίζει τη μετάβαση της ΕΕ από προμηθευτή όπλων σε ρόλο ειρηνοποιού.
Στο πεδίο των μαχών, η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στο πλευρό της Ρωσίας προσδίδει νέα διάσταση στη σύγκρουση, ενώ η πιθανότητα να αυξηθεί η ανάπτυξη των στρατιωτικών της δυνάμεων εγείρει ανησυχίες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε για ενότητα μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και ΕΕ, τονίζοντας ότι μόνο μέσω συλλογικής δράσης μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη και να σταματήσει η επιθετικότητα του Πούτιν.
Παρά τις αντιθέσεις, η κεντρική γραμμή που αναδεικνύεται είναι η ανάγκη για στρατηγική αποφασιστικότητα, ενίσχυση της Ουκρανίας και σταθερότητα στη διαπραγματευτική θέση της Ευρώπης.