Κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τη σημασία της προστασίας των Ελληνορθόδοξων μειονοτήτων στη Συρία και τον Λίβανο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας και της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επανέφερε το αίτημα για αυξημένους ευρωπαϊκούς πόρους στην κοινή άμυνα.
Στρατηγική Ευρώπη και Άμυνα
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ευρώπη οφείλει να ενισχύσει τη γεωπολιτική και οικονομική της δυναμική, ειδικά μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στη διαμόρφωση μιας πιο ενεργητικής αμυντικής πολιτικής της ΕΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη η Ένωση να μπορεί να αποτρέπει πιθανές απειλές αυτόνομα.
Το αίτημα της Ελλάδας για αυξημένους ευρωπαϊκούς πόρους στην άμυνα, που αρχικά φαινόταν ανέφικτο, έχει πλέον αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα για πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να παρουσιάσει εκ νέου τις ελληνικές θέσεις στη Σύνοδο, ενώ προανήγγειλε συζήτηση για το θέμα αυτό σε έκτακτη Σύνοδο τον Φεβρουάριο.
Προστασία των Θρησκευτικών Μειονοτήτων
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την επίσκεψή του στον Λίβανο, όπου διαπίστωσε την ανησυχία για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων, ιδίως των Ελληνορθόδοξων που ανήκουν στο Πατριαρχείο Αντιοχείας. Στη Συρία, επεσήμανε την ανάγκη για εδαφική ακεραιότητα και μια συμπεριληπτική κυβέρνηση που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων.
Η Ευρωπαϊκή Στάση για τη Συρία
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να παρουσιάσει μια ενιαία στρατηγική για τα ζητήματα της Συρίας. Σε αυτή την προσέγγιση, η Ελλάδα, όπως ανέφερε, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, διαμορφώνοντας τις ευρωπαϊκές θέσεις και προωθώντας την προστασία των μειονοτήτων και τη σταθερότητα στην περιοχή.