Η Ισλανδία διεξήγαγε πρόωρες εκλογές το Σάββατο, με βασικό ζήτημα το αυξανόμενο κόστος ζωής, γεγονός που φαίνεται πως θα επιφέρει αλλαγές στον κυβερνώντα συνασπισμό. Παρά τη σχετική πολιτική σταθερότητα που η χώρα απολαμβάνει από το 2017, η οικονομική πίεση που ασκείται στους πολίτες έχει φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για πολιτικές που να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Ωστόσο, οι άσχημες καιρικές συνθήκες με χιονοθύελλα στο ανατολικό τμήμα της χώρας δημιούργησαν εμπόδια στη διαδικασία, πιθανόν καθυστερώντας την καταμέτρηση των ψήφων.
Η Ισλανδία, με πληθυσμό 384.000 κατοίκους, κατατάσσεται στις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης κατά κεφαλήν, στηριζόμενη σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η αλιεία και η ενεργειακά αποδοτική βιομηχανία αλουμινίου. Παρά την οικονομική της ευημερία, ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια που έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 έχουν επιβραδύνει την οικονομία, με τους ψηφοφόρους να αναζητούν αλλαγές για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις. Επιπλέον, πρόσφατες ηφαιστειακές εκρήξεις κοντά στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ είχαν σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό και στις υποδομές, εντείνοντας τις οικονομικές δυσκολίες.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 09:00 GMT και έκλεισαν στις 22:00 GMT, με τα τελικά αποτελέσματα να αναμένονται το πρωί της Κυριακής. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός, που περιλαμβάνει το Αριστερό-Πράσινο Κίνημα, το Κόμμα Ανεξαρτησίας και το Προοδευτικό Κόμμα, πιθανόν να απολέσει την εξουσία μετά από επτά χρόνια διακυβέρνησης. Ο πληθυσμός της χώρας αυξήθηκε κατά 20% την τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω της μετανάστευσης, προκαλώντας πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και στέγασης.
Η κρίση κόστους ζωής έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για την πιθανή ένταξη της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα ζήτημα που κυριάρχησε στις προεκλογικές συζητήσεις. Τα προοδευτικά κόμματα, όπως οι Σοσιαλδημοκράτες και το Φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, φαίνεται να κερδίζουν έδαφος, με δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι συγκεντρώνουν μαζί το 40% των ψήφων.
Η ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστρουν Φροσταντότιρ, εξέφρασε την πρόθεσή της να προωθήσει το σκανδιναβικό μοντέλο πρόνοιας, χαρακτηρίζοντας το κόστος ζωής το σημαντικότερο ζήτημα της εποχής. Η 36χρονη οικονομολόγος, που ηγείται του κόμματος τα τελευταία δύο χρόνια, θεωρείται φαβορί για την πρωθυπουργία, εφόσον οι Σοσιαλδημοκράτες πετύχουν τον στόχο τους στις εκλογές.