Λόγω της εκτέλεσης Τζαμσίντ Σαρμάντ, ο οποίος είχε διπλή υπηκοότητα (ιρανική και γερμανική), το Βερολίνο αποφάσισε πως θα κλείσει όλα τα προξενεία του Ιράν στη χώρα, όμως θα συνεχίσει να λειτουργεί η πρεσβεία.

Ο Τζαμσίντ Σαρμάντ είχε απαχθεί από τις ΗΠΑ και το Ιράν τον είχε κατηγορήσει και καταδικάσει σε θάνατο λόγω της κατηγορίας ότι καθοδηγούσε τρομοκρατικές επιχειρήσεις και ηγούταν φιλομοναρχικής ομάδας. Ο ίδιος, ο οποίος εκτελέστηκε την Δευτέρα, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές και η οικογένειά του υποστήριξε πως ήταν απλά ο ηγέτης ομάδας η οποία επιθυμούσε την επιστροφή της μοναρχίας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την δολοφονία του Σαρμάντ έχουν διαταραχθεί. Το υπουργείο εξωτερικών της Γερμανίας ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Τεχεράνη και κάλεσε τον Ιρανό επιτετραμμένο για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του Βερολίνου. Με την σειρά της η Αναλένα Μπέρμπολ, υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να τοποθετήσει στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την εκτέλεση του Τζαμσίντ Σαρμάντ και κάλεσε το Ιράν να αλλάξει την πολιτική του για τις εκτελέσεις και την κατάργηση της θανατικής ποινής. Ακόμα ο Μαχμούντ Αμίρι-Μογκαντάμ, διευθυντής της οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν με έδρα τη Νορβηγία δήλωσε ότι: «Ολόκληρη η διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης, της καταδίκης και της εκτέλεσής του, συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».