Το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση για ζημιές στα εθνικά συμφέροντα εξαιτίας εσωκομματικών αντιθέσεων, εστιάζοντας στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έριξε την ευθύνη για τις διατάξεις που περιορίζουν την τουριστική δραστηριότητα σε ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες στους υπουργούς Κεφαλογιάννη και Σκυλακάκη, διατάξεις που φέρεται να ζημιώνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο Γεραπετρίτης, αντί να αποποιείται των ευθυνών του, θα έπρεπε να είχε ήδη αποσύρει και αντικαταστήσει τις επίμαχες διατάξεις, υπονοώντας ότι η ολιγωρία του αποτελεί απόδειξη της αποτυχίας του επιτελικού μοντέλου της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει, επίσης, την προσέγγιση του Γεραπετρίτη σχετικά με το Κυπριακό, κατηγορώντας την κυβέρνηση για υποβάθμιση του ζητήματος και υποχωρητικότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Για ακόμη μια φορά, ο ελληνικός λαός παρακολουθεί την κυβέρνηση να ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα στον βωμό εσωκομματικών της αντιθέσεων.

Όπως αναφέρουν δεκάδες δημοσιεύματα, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτης έριξε την ευθύνη στους συναδέλφους του Υπουργούς, Κεφαλογιάννη και Σκυλακάκη, για διατάξεις στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, που προβλέπουν πως ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες απαγορεύεται να έχουν οικονομική – τουριστική δραστηριότητα, ζημιώνοντας τα συμφέροντα της χώρας όπως αυτά απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας.

Περιμένουμε από τον Υπουργό Εξωτερικών, αντί να προσπαθεί ανεπιτυχώς να αποποιηθεί των ευθυνών του, να απαντήσει επιτέλους στην ερώτηση της Ρένας Δούρου και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όπου καταγγέλθηκε η αποδυνάμωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Ανατολικό Αιγαίο λόγω αυτού του νομοσχεδίου. Επίσης, αντί να διαρρέει τα περί «σοβαρών αντιρρήσεων του», ο Υπουργός Εξωτερικών θα έπρεπε να έχει ήδη να έχει φροντίσει για την απόσυρση και την αντικατάσταση των επίμαχων άρθρων του νομοσχεδίου. Η ολιγωρία του αυτή αποτελεί μια ακόμη απόδειξη για την κατάρρευση του περίφημου «επιτελικού μοντέλου» της κυβέρνησης.

Παράλληλα, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διαρροές Γεραπετρίτη σε βάρος του πρώην ΥΠΕΞ, κυρίου Δένδια, «πως δεν υπήρχε καν το Κυπριακό στην ατζέντα του ΟΗΕ» πριν ο ίδιος αναλάβει Υπουργός Εξωτερικών. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον κύριο Γεραπετρίτη, ότι τόσο η συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο λίγο μετά από το προκλητικό κάλεσμα του τελευταίου για αναγνώριση του ψευδοκράτος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τα περί “παραθύρου ευκαιρίας”, όχι μόνο δεν συνιστούν “ανάδειξη” του θέματος αλλά επιβεβαιώνουν τους φόβους περί υποβάθμισης και θυσίας και του Κυπριακού στον βωμό της αδιαφανούς πολιτικής των «ήρεμων νερών» που συνεπάγεται την διαρκή υποχωρητικότητα Μητσοτάκη απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.