Η Ρωσία και το Πακιστάν συμφώνησαν την Τετάρτη να ενδυναμώσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, η ενέργεια, η τεχνολογία και η εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Πακιστανού πρωθυπουργού Shehbaz Sharif και του Ρώσου ομολόγου του Mikhail Mishustin. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στο Ισλαμαμπάντ, όπου τονίστηκε η ανάγκη για διευρυμένες συνεργασίες σε οικονομικό και αμυντικό επίπεδο.

Συμφωνήθηκε επίσης η ενίσχυση των τραπεζικών συνεργασιών για τη διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς και οι γλωσσικές και πολιτιστικές ανταλλαγές. Η Ρωσία, που έχει ήδη συμφωνήσει να παρέχει πετρέλαιο σε μειωμένες τιμές, προσφέρει σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Πακιστάν. Οι ηγέτες συζήτησαν και για τη διεύρυνση της συνεργασίας σε πολυμερή φόρουμ, όπως ο SCO, ενώ ο Sharif εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη Μόσχα για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Πακιστάν για ένταξη στους BRICS.

Τέλος, ο Ρώσος πρωθυπουργός Mikhail Mishustin δήλωσε ότι επιθυμεί την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων με το Πακιστάν και την ανάπτυξη των υφιστάμενων συνεργασιών στο επόμενο επίπεδο, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας.