Οι κάλπες άνοιξαν σήμερα στην Αυστρία και τα 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόρων καλούνται να εκλέξουν 183 βουλευτές της κάτω βουλής. Εννέα κόμματα συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές και η προεκλογική συζήτηση έχει επικεντρωθεί γύρω από τα θέματα του μεταναστευτικού, της ακρίβειας αλλά και στις σχέσεις με την Ρωσία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το φαβορί για την πρωτιά είναι το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), με το κυβερνών κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ να ακολουθεί.

Το FPÖ αν κερδίσει αυτές τις εκλογές όπως είχε γίνει και στις τελευταίες ευρωεκλογές στις οποίες βγήκε πρώτο, θα πρόκειται για μια ιστορική νίκη μετά τον πόλεμο. Το FPÖ ανήκει στην ίδια ευρωπαϊκή ομάδα με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Ακόμα και αν βγει πρώτο το Κόμμα της Ελευθερίας, θα πρέπει να ψάξει για συνεργασίες που είναι δύσκολο να της βρει. Επίσης για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με την ακροδεξιά θα πρέπει ίσως να συνεργαστούν 3 κόμματα.

Σημειώνουμε πως το FPÖ έχει κυβερνήσει ακόμα δύο φορές με το ÖVP, όμως αυτή τη φορά ο αμφιλεγόμενος ηγέτης τους, Χέρμπερτ Κικλ δεν θα είναι τόσο εύκολο να εξασφαλίσει κυβερνητικό εταίρο.