Το επιτελικό κράτος αποτελεί ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης που έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του κράτους στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην ημερίδα της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Το επιτελικό κράτος, όπως σημείωσε, δεν αποτελεί υπερσυγκέντρωση εξουσιών, αλλά επιδιώκει την αποκατάσταση των συνταγματικών αρμοδιοτήτων των θεσμών και τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως το μοντέλο αυτό ξεκίνησε να σχεδιάζεται πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, και με την ανάληψη της εξουσίας το 2019, τέθηκε σε εφαρμογή με το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Το επιτελικό κράτος βασίζεται σε διεθνή μοντέλα όπως το γερμανικό, το αγγλοσαξονικό, και το σύστημα της Σιγκαπούρης, με σκοπό τη βελτίωση της νομοπαραγωγής, της διαφάνειας και της αποδοτικότητας του δημοσίου.

Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημαντική μείωση των εκτάκτων διαδικασιών για νομοσχέδια, την αύξηση της χρήσης δημόσιας διαβούλευσης και τη μείωση των τροπολογιών, καθώς και τη χρήση ψηφιακών υπογραφών για όλα τα νομοθετήματα. Εξήρε τη δημιουργία του θεσμού του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, ο οποίος πλέον προΐσταται των υπηρεσιών των υπουργείων, αποφορτίζοντας τους υπουργούς από ατομικές διοικητικές πράξεις.

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη παρακολούθησης της εφαρμογής των νόμων, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους, και εξήρε τη σημασία του ενιαίου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής για τη λογοδοσία της κυβέρνησης προς τους πολίτες.