Ο επικεφαλής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Φόλκερ Τουρκ ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι να λάβει τέλος ο πόλεμος που συνεχίζεται εδώ και ένα χρόνο στη Γάζα και έκανε έκκληση στις χώρες να λάβουν δράση ώστε να σταματήσει η «κατάφωρη περιφρόνηση» του Ισραήλ προς το διεθνές δίκαιο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι: «Ο τερματισμός του πολέμου και η αποτροπή πλήρους περιφερειακής σύγκρουσης αποτελεί απόλυτη και επείγουσα προτεραιότητα» προσθέτοντας πως: «Τα κράτη δεν πρέπει – δεν μπορούν – να αποδέχονται κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, των δεσμευτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΟΗΕ), καθώς και των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου, ούτε σε αυτήν ούτε σε άλλη κατάσταση».

Ο Φ. Τουρκ δήλωσε επιπρόσθετα ότι: «Έχω παραθέσει γνώμη που δημοσίευσε το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ τον Ιούλιο όπου η κατοχή του Ισραήλ χαρακτηρίζεται παράνομη και επισημαίνεται ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να «αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά».

Επίσης δήλωσε πως: «Σε κάθε περιοχή σε όλο τον κόσμο, βλέπουμε δυναμικές εξουσίας να παίζουν για να αρπάξουν ή να διατηρήσουν την εξουσία, σε βάρος των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σημειώνουμε ότι τα σχόλια αυτά πραγματοποιήθηκαν σε ομιλία κατά την οποία περιγράφει τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σε όλο τον κόσμο και σε μία ομιλία κατά την οποία θα συζητηθεί η παραβίαση των δικαιωμάτων και σε άλλες χώρες όπως το Σουδάν, το Αφγανιστάν και η Ουκρανία.

Υπενθυμίζουμε ότι από την αρχή του πολέμου στη Γάζα έχουν σκοτωθεί σχεδόν 41.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους.