Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, επισκέφθηκε τη Μόσχα για να συναντήσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την Παρασκευή, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ηγέτες της ΕΕ επέκριναν την επίσκεψή του, υπογραμμίζοντας ότι ο Όρμπαν δεν εκπροσωπεί την ΕΕ σε αυτή τη συνάντηση.

Η Ουγγαρία ανέλαβε την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ μόλις τη Δευτέρα. Πέντε μέρες μετά, ο Όρμπαν επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Κίεβο και σχημάτισε τη συμμαχία «Πατριώτες για την Ευρώπη» με άλλους δεξιούς εθνικιστές. Τώρα, επέλεξε να πάει στη Μόσχα για μια «ειρηνευτική αποστολή», λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι ο Όρμπαν στη Μόσχα «δεν εκπροσωπεί την ΕΕ με καμία μορφή» την ώρα που ο Όρμπαν απάντησε πως αναγνωρίζει πως δεν έχει εντολή να διαπραγματευτεί εξ ονόματος της ΕΕ, αλλά υποστήριξε ότι η ειρήνη δεν μπορούσε να επιτευχθεί «από μια άνετη πολυθρόνα στις Βρυξέλλες».